Двама българи се спасиха от обесване в Малайзия, след като Апелативният съд промени присъдата им от смърт на 15 години затвор, предаде местната агенция Бернама. Те ще получат и по 14 удара с пръ чки.

Обвинението също бе променено - от трафик на дрога на притежание.

Иван Киров Костов и Георги Динев Бакалов получиха най-тежките наказания за трафик на метамфетамин. Те обжалваха присъдите. И Апелативният съд реши, че то има основание.

Според магистратите презумпцията за наркотрафик е била оборена и са налице достатъчно доказателства, че двамата българи са притежавали наркотици, но не са извършвали трафик.

Изтърпяването на 15-годишните присъди на Костов и Бакалов ще се брои от деня на ареста им - 18 май 2011 г. 

Смъртните наказания им бяха наложени на 31 октомври 2012 г. за трафик съответно на 1945,6 и 2176,85 грама метамфетамин. Двамата българи бяха обвинени в извършване на престъплението на автобусна спирка на международното летище "Султан Исмаил" в град Сенай. Адвокатът им Едмунд Бон заяви, че неизвестен българин с фамилията Георгиев стоял зад схемата, а клиентите му били наркомулета. Юристът заяви, че обвинението не е предложило Георгиев като свидетел на защитата.

Третият ни сънародник бил арестуван заедно с Костов и Бакалов, но само за една година, след което бил освободен.