"Русе - град на свободния дух" е мотото на крайдунавския град.

Тази история е истинска. Един русенец написал писмо до медиите със заглавие “Как най-лесно се крадат пари от еврофондовете?”. В него твърди, че ремонтът на един булевард в Русе се извършва с некачествени материали. На следващия ден застанал в центъра на града, сложил няколко камъка в една кутия и обявил, че ще ги прати на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

И общината назначила проверка, за да установи дали имат основания твърденията на гражданина... А, не, не! Чакайте малко, това е от друг филм.

Нашият продължава така:

Кметът на Русе изпраща писма до главния прокурор и до ДАНС и настоява „компетентните институции да установят следните обстоятелства":

(следват цитати от писмото, които са публикувани на сайта на общината)

1. С какви данни разполага авторът на материала за извършени престъпления от общ характер, свързани с усвояване на средства, отпускани от фондовете на Европейския съюз?

2. Как “групата български граждани”, посочена от автора на публикацията, е узнала, че строителните материали, които ще изпрати в Европейската комисия, са от строителната площадка на бул. „Тутракан“ и как е установила тяхното качество?

3. Как посочената група се е снабдила с „мострите“ от вложените материали, както при снабдяването с тях, извършено ли е престъпление от общ характер – кражба, в случай че материалите са били разположени върху строителната площадка, респективно налице ли е унищожаване/повреждане на чужда недвижима вещ, ако същите са били вече вложени.

(край на цитатите)

Миналото на русенския кмет в редиците на армията и МВР вероятно обяснява подобен подход.

Кметът обаче – както и всеки друг, може да заведе дело срещу гражданина, ако той твърди, че кметът краде, а кметът не краде. Може и да опровергае твърденията на гражданина, ако те не са верни. В демокрацията е така. 

Но пък защо да прави това, като може да сезира прокуратурата и ДАНС.

Компетентните институции може и да установят обстоятелствата, от които се интересува кметът.

А кой ще установи бива ли ги камъните?