България ще чества 80-годишнината на най-прославения ни художник Кристо в Прага. На 10 юни в културния ни институт в чешката столица се открива изложбата „Кристо и Жан-Клод“. Тази година Пражката музейна нощ – 13 юни, съвпада с 80-ия рожден ден на художника.

До 10 юли 2015 г. в галерията на института ни в чешката столица ще бъдат експонирани плакати, подписани от Кристо и Жан-Клод, дарени от прочутата артистична двойка на Националната художествена академия – София. Тематично експозицията обхваща целия им творчески път – ранното творчество на Христо Явашев от студентските му години в НХА (етюди) и някои от най-известните им проекти – „Завеса в долината” (1972), „Чадърите” (1991), „Опакованият Райхстаг” (1995), „Портите”(2005).

В съпътстващата програма са включени прожекции на документални филми за Кристо и Жан-Клод, сред които „Граница на мечтите“ на Георги Балабанов и „Кристо на 75“ на журналиста Тома Томов.

С проекта организаторите почитат и предците на твореца – акад. Анание Явашов и неговата съпруга, чехкинята Анна Труничкова, които имат роля в новия подем на България в образователно, научно и културно отношение в началото на миналия век.

След като бяга от България в средата на 50-те години, Христо Явашев не се завръща повече у нас. Известно е, че българската държава само веднъж се е опитвала да покани Кристо официално с изложба в родината си – по времето на президента Петър Стоянов. Когато Кристо и Жан-Клод поискаха България да плати застраховките на произведенията им, преговорите бяха прекратени.

Българската държава притежава няколко живописни платна от студентските години на Кристо, които заедно с две негови рисунки от проекта му за опаковане на река Арканзас са изложени в новооткритата Национална галерия „Квадрат 500″ 

Площад Славейков