Женените и хората със средни доходи крепят пазара на потребителски кредити, показва проучване на Сосиете Женерал Експресбанк. Според него хората с доходи между 500 и 1000 лв. месечно са най-големите ползватели на потребителски кредити, като те са 43% от потребителите на този продукт са с тези доходи.

Изследването показва още, че женените, както и тези с връзка с друг човек, са много по-активни при тегленето на кредити, като в този сегмент попадат около 69% от изтеглилите кредит.

Най-често тегленият потребителски кредит е в размер между 10 000 лв. и 30 000 лв., показва проучване на банката Сосиете Женерал Експресбанк. 27% от кредитополучателите са избрали кредит в този диапазон.

Най-голям брой от кредитополучателите - 45%, изплащат заема си в срок между 1 и 5 години.

Парите, поллучени от този банков продукт, най-често се използват за ремонт на жилището - 26%, както и за рефинансиране на друг кредит - 19,6%. Сред другите причини са покупка на автомобил, техника или електроника, както и инвестиция в имот.

Според последните данни на БНБ, през април средният годишен лихвен процент по потребителските левови кредити е 10,10 на сто. При заемите в евро лихвата е 8,19%, а в щатски долари - 6,81%.