Известен факт е, че Лудвиг ван Бетовен е бил глух. Това не му е пречело да създава велики симфонии, да дирижира или пък да свири на пиано, но е затруднявало общуването му. Затова през последните десет години от живота си композиторът се е разбирал с околните чрез бележници – той е говорел, а са му отговаряли писмено. Тези тетрадки – 139 на брой, са били запазени, публикувани са били преди години в Германия, а сега ги преиздадоха и във Франция. 

До нас бележниците на Бетовен са достигнали чрез секретаря му Антон Шиндлер, който ги присвоява и добавя въображаеми разговори с композитора, за да изтъкне ролята си в живота му. Точният броя на тези тетрадки е неизвестен – биографът на Бетовен Тейър твърди, че са 400, но тази цифра може и да е плод на грешка. През 1846 г. Шиндлер ги продава на Берлинската кралска библиотека, на брой те са 137 плюс няколко свободни листове.

Първоначално ги отпечатва издателство „Брайткопф“. Във Франция никога не са смятали, че е нужно да бъдат издадени изцяло и извадки от тях, подбрани от музиколога Жак-Габриел Прюдом и публикувани от „Corrеa“ през 1946 г., са най-доброто, което може да бъде предложено на широката публика. Днес „Буше Шастел“ ги преиздава.

Изданието представлява огромен набор от разговори, изпъстрени с „дупки“ като в роман на Робер Пенже: основният събеседник, чийто глас искаме да чуем, отсъства; когато диалогът е забързан, можем да си представим това, което е казал Бетовен, но по-често фразите скачат от тема на тема. Разговорите най-често са за храна и за проблеми със слугите, но по-късно става дума за болестта му и опитите за лечение. На две страници например съжителстват теми за вино, телешко и стриди, както и Missa Solemnis на Бетовен. Чрез тези тетрадки с Бетовен са си писали Джоакино Росини и Ференц Лист, който по онова време е бил 11-годишен вундеркинд на пианото.

Бележниците отразяват и ерудиция на Бетовен, в разговорите си той обсъжда автори от класическата древност като Омир, Плутарх и Платон, също Шекспир, Русо, Гьоте, Лесинг, Шилери и Кант=

Площад "Славейков"