Световните агенции тиражираха показания на бившия футболен функционер Чък Блейзър, от когото тръгват разкритията по високите етажи на ФИФА, довели до арести, разследвания и оставката на боса Сеп Блатер.

Американецът бе генерален секретар на конфедерацията КОНКАКАФ (Северна и Централна Америка) от 1990-а до 2011 г., когато привлича вниманието заради охолния си и доста екстравагантен начин на живот. Данъчните го погват, оказва се, че е укривал налози, следва ФБР и така се стига до трусовете от последните дни.

Той се е признал за виновен по 10 обвинения от прокуратурата на САЩ, свързани с взимане на подкупи. Федералният съд в Ню Йорк разпространи част от неговите признания.

"Заедно с други хора около 1992 г. се съгласих да взема подкуп, за да подкрепя кандидатурата на Франция за домакинство на световното първенство през 1998-ма, признава Блейзър. - По-късно аз и други членове на Изпълкома се съгласихме да вземем подкупи, за да подкрепим Южна Африка за "Мондиал 2010."

Той признава още, че между 1996-а и 2003 г. е приел рушвети, свързани с 5 издания на "Голд Къп" - турнирът на Северна Америка и Карибите.

Междувременно ФБР почна разследване и за начина, по който Русия и Катар са спечелили следващите два мондиала. По процедурите вече тече предварително производство от швейцарската прокуратура. Организационните комитети и в двете страни уверяват, че шампионатите няма да мърдат от тези страни. Това обаче се твърдеше и за шефското място във ФИФА.