Вложителите в затворената Корпоративна търговска банка (КТБ) с депозити над гарантирания размер масово искат разваляне на цесиите си, показва писмо от неправителствената организация "Ние, гражданите", изпратено до председателя на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков, с което Клуб Z разполага.

В месеците след поставянето на КТБ под особен надзор цесиите станаха масова практика. С тях хора и фирми, които имат депозити над гарантирания размер - 196 000 лв., ги прехвърлят на други - обикновено кредитополучатели на банката, като в резултат от сделката получават процент от стойността на депозита - между 60 и 70 на сто. Този, който е "купил" депозита и има кредит, може да направи прихващане на кредита или част от него с номинала на депозита. Над 5000 лица и фирми са се възползвали от тази практика, като обемът на извършените цесии надхвърля 850 млн. лева.

Причината за разваляне на цесиите е прозаична - цесионерите (б.р. тези, които са придобили правото върху депозита), масово отказват да поемат задълженията, които са поели към титулярите на депозити.

"При липсата на оспорване от синдиците, сключените до 6 ноември 2014 г. датата на отнемане на лиценза на КТБ, цесии са законни.

Независимо от това цесионери, зад които според многобройни публикации стоят групите на фирми на Гриша Ганчев, Богомил Манчев, Цветан Василев, ДПС или руската банка ВТБ чрез Милен Велчев, не са платили на нито един от нашите членове суми по падежирани вноски, нито пък са учредили като гаранция срещу бъдещи вземания предвидените по договор залози", пише в писмото, което е подписано от председателя на сдружението д-р Вера Ахундова.

"Според нас, нашите юристи и клаузите в договорите ни за прехвърляне на вземания и допълнителните споразумения, неспазването на клаузи от тези договори е основание за едностранно разваляне на договорите и уведомяване на синдиците с последващо сторниране на банковите операции, които, по наше мнение, следва да включват както възстановяване на средствата по депозитните сметки на вложителите, така и възстановяване на кредитните задължения на кредитополучателите с начисляване на наказателна лихва , считано от 07.11.2014 г. Нещо повече, при развалянето на тези договори би следвало синдиците да наложат обезпечителни мерки върху активите на кредитополучателите, които са цесионери по нашите договори", смятат от НПО "Ние, гражданите".

Според членове на сдружението, за разваляне на цесиите синдиците изисквали двустранно споразумение - нещо, което не е в условията на договорите, според които те могат да бъдат прекратени без предизвестие или когато цесионерът не плати в срок до 3 месеца от падежите някоя от вноските.

"Понастоящем опитите на редица наши членове да „намерят” цесионерите си за подписване на двустранно споразумение за разваляне на договорите и внасяне на умедомление, подписано от двете страни, се оказва невъзможно, тъй като те буквално се крият и консумират ползите от покритите с наши средства техни задължения към банката, неплащането на лихви, вкл. наказателни", твърдят от сдружението.

Според неговите членове активно се извършват и злоупотреби - има опити за препродажба на цели дружества, за които потенциални купувачи получават информация в Централния кредитен регистър, че те нямат задължения, след като техните собственици са се възползвали от цесиите и са "нулирали" кредитите си. От сдружението са открили и друго закононарушение от страна на цесионерите – би следвало след прихващанията те да включат в годишните си финансови отчети към НАП дължимите суми вече не към банкови институции, а към други кредитори, но те нсе още не са подали отчети, въпреки че са задължени до края на март да го сторят.