Президентът Росен Плевнелиев трябва да оттегли предложението си за референдум, ако иска подкрепата на БСП по някои от въпросите, заяви Мая Манолова от трибуната на парламента. Според нея той е нарушил закона, като е предложил провеждане на референдум преди срока от една година след отхвърленото предложение по времето на 42-то Народно събрание миналата година, което стана на 17 юни.

"Ако Плевнелиев спазваше законите, трябваше да спази датата 18 юни”, коментира Манолова.

Според ГЕРБ обаче Манолова греши:

"Твърденията на Мая Манолова, позоваваща се на чл. 12 ал. 2 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е абсолютно необоснавано и неправилно. Въпросната разпоредба касае само и единствено срокове, когато става въпрос за инициатива подписка. Само в тези случаи подписка, отхвърлена от Народното събрание, не може да се започне по-рано от 6 месеца и не може да се внесе в Народното събрание," обясни топ-юристът на ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов. "Мисля, че това е пореден опит да се заблуди публиката и то с твърдения в зала, които са абсолютно правно необосновани."

Според него Манолова поставя президента наравно с гражданите, каквото изискване няма.

Данаилов каза още, че не би следвало да се преформулират въпросите за референдум на Плевнелиев, и че ГЕРБ ги подкрепя напълно.

Той отбеляза, че макар да не са добавили падането на праговете за референдум в проектозаконът му, който беше приет днес, но той е едва на първо четене. 

"В случай че има такъв дебат на второ четене, ще участваме в този дебат. Принципно подкрепяме, но подчертаваме, че това не е въпрос, който нас да ни касае пряко."