Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турският премиер Реджеп Ердоган обяви война и на Google. Правителството блокира техните DNS адреси, които даваха алтернативен достъп до забранената микроблогинг платформа Twitter. 

Oт Twitter  изразяваха надежда, че пълният достъп до сайта скоро ще бъде върнат , след като адвокат, представляващ платформата за микроблогинг се срещна с властите в Анкара на 21 март . Вместо това, турското правителство затегна обръча още повече рано на 22 март, като блокира достъпа до публичните DNS адресите на Google.

Турските потребители показаха, че и това не може да ги спре. Из мрежата плъзнаха снимки на графити с изписани алтернативни DNS aдреси за достъп до Google.С алтернативния достъп неизвестните гафити автори осигуриха не само достъп до блокираните сайтове, а и едно нестандартно решение срещу интернент цензурата. 

В крайна сметка властите започнаха да блокират всички възможни DNS. Вечерта на 22 март, стотици онлайн потребители заявиха, че " методът VPN " остава единственият начин за достъп до Twitter. Hürriyet Daily News съобщиха, че повечето DNS опции за достъп в момента са блокирани.

Domain Name System (DNS ) е йерархична разпределена система за именуване на компютри , услуги, или уеб всеки ресурси, в интернет пространството или локална мрежа . Промяна  в такъв адрес може да се използва не само за заобикаляне на блокирани сайтове, но и за по-бързо сърфиране . Виртуалните частни мрежи, от друга страна, криптират трафика между отделните хостове в интернет и така допринасят за информационната сигурност на използващите ги организации.

Турските власти нямат официално изявление относно репресиите срещу DNS услуги, като се смята, че решението се основава на друга изпълнителна заповед, а не на съда.

Въпреки това, правителството обясни позицията си с изявление, според което Twitter е блокиран, защото в турския съд са депозирани много молби за изтриване на съдържание от сайта. От централата на Twitter в Сан Франциско все още не било взето решение за съдържанието и по тази причина бил отрязан пълния достъп.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.