Образователният министър Тодор Танев призна, че вероятно цели няколкостотин квестори са участвали в изнасянето на информация за тазгодишните матури, съобщи БГНЕС.

"В Регионалните инспекторати, въпреки подозренията - няма проблем. Проблемът главно е в по-малките населени места и в квестори, които са учители. Точният брой на квесторите не се знае, тъй като не сме пратили навсякъде проверки, поради липса на състав в МОН, но вероятно са няколкостотин квестори", каза Танев.

Според него това е най-проста практика, която се развива през годините.

"Някой джебчия като грабне портмоне в автобуса схема ли е? От години е правено това от квесторите. Както пише в една книга - на гарата винаги се е крадяло и пак ще се краде. Нямаше да има МВР по света, ако не се крадеше", каза министърът на образованието.

Тодор Танев обясни и интернет феномена "Яворов ви поздравява", при който чрез профил на името на известния български поет, който тази година се падна на матурата по български език и литература бе пуснато съобщение "Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре" ден преди провеждането на изпита.

"Сто пъти повторена една лъжа става истина, както знаем по законите на нацистката пропаганда. Не знам какво се постигна с това. Във Фейсбук е казано: Яворов ви поздравява. Това е изтичането и знаем кой е той и той не работи в университет. МВР може да каже кой е той, но аз намекнах, че е студент и не го прави за първа година. Кой спечели от това, че сърцата на толкова хиляди родители туптяха", запита министърът на образованието.

Според него не е хубаво всеки ден да се обяснява някаква "тотална неистина", например, че министърът не е добре с главата и т.н. "Мисля, че не съм толкова зле, след като съм правил 2 катедри в СУ, бил съм в Харвард няколко пъти", защити се Танев.