СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Българският президент пристига утре в Берлин за участие във форум на германската фондация “Семейни предприятия”.

Събитието се провежда в най-луксозния хотел “Адлон Кемпински” край Бранденбургската врата.

По програма държавният ни глава ще говори в петък от 11,45 ч веднага след канцлерката Ангела Меркел. Неговата тема е “България в Югоизточна Европа: Икономически и геополитически предизвикателства и перспективи.”

В поканата на организаторите се посочва: “Геополитически конфликти застрашават търговията, енергийното снабдяване и благоденствието ни. Няма затихване и при еврокризата и това е повод за несигурност сред германските семейни фирми. Но както добре се казва: където има опасност, се взимат и спасителни мерки. Икономиките на Индия и Китай с големите си пазари са стабилизиращ елемент в глобалната икономика. Но и по-близо до нас източноевропейските държави, които са членки на ЕС, бележат голям напредък, като създават атрактивни условия за инвестиции. Това е шанс и за германската икономика, ако жалоните се заложат правилно. За Деня на германските семейни предприятия са поканени известни политици и експерти от сферата на дипломацията и икономиката, които ще отговарят на всички ваши въпроси.”

Лична среща на Росен Плевнелиев с канцлерката Ангела Мелкел по програма не е предвидена, но неформална в рамките на форума е възможна.

Програмана на Росен Плевнелиев започва утре вечер. Той ще говори от 20 ч в посолството ни по повод 10 години от подписването на договора за присъединяването ни към Европейския съюз. 

Събитието е организирано от посланика ни в германсксата столица Ради Найденов и от Германо-българския форум. Очаква се да присъстват германски политици и депутати, приятели на страната ни и много българи.