С плътната подкрепа на управляващото мнозинство парламентът ратифицира американския закон за разкриване на финансова информация FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Актът стана предмет на сериозни дискусии по време на обсъждането му на бюджетна комисия, а неговото гласуване в парламента беше отлагано. След краткотрайни дебати днес законът беше приет със 114 гласа "за" от общо 145 присъстващи депутати. 28 бяха против, а трима се въздържаха.

Според опозицията проблемът е, че страната ни подписва неговата нереципрочна, едностранна версия, при която данъчните власти са задължени да представят на американските служби информация за тукашните сметки на американски фирми и граждани. В същото време САЩ не са задължени да дават информация за сметките на българските фирми и граждани отвъд Океана.

В парламента обсъждането премина на фона на взаимно репликиране между депутатите от БСП Румен Гечев, Таско Ерменков и Чавдар Георгиев, които подред обвиниха парламента, че България става "колониална държава".

"Това е уникален едностранен договор, който превръща България в колониална държава. Принудени сме да заделяме средства, за да захранваме с информация данъчните служби на САЩ. Категорично възразяваме сега с гласуване да превърнем България единствената страна от ЕС, подписваща унизителен договор, унижаващ целия ЕС", декларира Румен Гечев.

"Уж банановата република Хондурас е подписала двустранно споразумение. Зулусите, това племе от Африканската република, са подписали двустранен договор. Откъде накъде ние няма да имаме инфо за лица и фирми, които са ощетили българския бюджет", попита Гечев.

Чавдар Георгиев направи алтернативно предложение - което не беше прието - договорът да се ратифицира за срок от една година, като през това време финансовото министерство да проведе нов кръг от разговори, по време на които да се подготви двустранната версия.

От управляващата коалиция за пореден път не представиха някакви обяснения защо България трябва да подпише едностранния вариант на споразумението. Владислав Николов (ГЕРБ) припомни, че ако то не бъде ратифицирано, всички български финансови институции ще бъдат санкционирани от САЩ с данък от 30% върху доходите, придобити от САЩ, което ще навреди сериозно на бизнеса.

Още през март финансовият министър Владислав Горанов обясни историята със споразумението, което той подписа през декември м.г. и след това внесе за ратифициране от парламента. Според Горанов проектът бил подготвен по времето на кабинета "Орешарски" като двустранен, но през април 2014 г. е получена секретна нота от американското правителство, в което предлагат то да стане едностранно. 

"Това е заради липсата на доверие", каза министърът.

Тогава Румен Гечев поиска разсекретяване на тази нота, като запита защо през декември м.г., когато споразумението вече е внесено за подписване, не е направено нищо, за да се промени едностранността.

Но явно предоговарянето на споразумението не е попаднало сред правителствените приоритети.