Национална асоциация "Българско Черноморие" е само на една годинка, но е сред шумните "умерени природозащитници".

Преди дни от неправителствената организация, регистрирана в частен, а не в обществен интерес, поискаха преди старта на летния сезон екоминистерството да ограничи достъпа нат.нар. диво къмпингуващи до плажовете.

Страстите около палаткуването се развихриха отново с пълна сила покрай новината за готвеното застрояване и на дивото Карадере. "За" което от асоциацията се обявиха.

От асоциацията затвърдиха искането си и днес, където един от управителите й - Димитър Канариев, гостува в сутрешния блок на бТВ заедно с бившия концесионер на къмпинг "Корал" Атанас Русев и с актьора Филип Аврамов. Последният от години прекарва летата си на Иракли - местност, която в момента също е строителна площадка.

Според Канариев свободното къмпингуване било незаконно (което не е така, б.а.), а палаткуващите само цапали.

"Според мен вашата асоциация преследва про-гръцки интереси. Може би организацията ви трябва да се казва "Гръцко Беломорие", а не "Българско Черноморие", обърна се Русев към Канариев, в чиято биография се пази епизод, в който работи в посолството нa Гърция у нас. 

"Това че говоря свободен гръцки не определя моята националност", отвърна Канариев, който не само владее езика на южните съседи, но и работи с тях.

Какво всъщност представлява Национална асоциация "Българско Черноморие" и защо къмпингуващите са й трън в гащите? Потърсихме отговор в регистрите, както и от самия Канариев и от екоорганизации.

Земи, хотели и производители на сол

Национална асоциация "Българско Черноморие" е регистрирана е през април 2013 г. в Поморие. Според фирмения регистър "Дакси" в управата й влизат Димитър Канариев, Донка Китанова, Тодор Георгиев, Апостол Транов и Кирил Димитров.

Работи в частна, не в обществена полза, като според Канариев брани интересите на собственици на земи край морето. Понеже обаче напоследък организацията доказала, че извършва общественополезна дейност, щяла да се пререгистрира.  

Семейството на самия Канариев притежава хотел в Поморие. Според "Дакси" той е бил собственик на фирмата "И+М Търговия и производство", която продава в последствие на Йоаннис Дрикакис. В управата е и на с сдружение "Ахепа България чаптър - София" заедно с гръцките граждани Йоанис Патиас и Каламарис Теодорос. Сдружението е част от международна мрежа. Създадено е преди 82 г. от гръцки имигранти в Атланта, САЩ, за да се бранят от Ку Клукс Клан. "Сега се занимава с добруването на личността, с образование, с християнските ценности", обясни Канариев.

Донка Китанова и Апостол Транов пък са в "Сдружение на собствениците на земи от село Емона, местността Иракли и село Баня". Транов върти бизнес и с двама руски граждани - Генадий Поляков и Наталья Полякова във фирмата "Виктория Н". Тя се занимава с "отдих и туризъм" и "строителство". 

Предмет на дейност на "Фаван" на Кирил Димитров пък е "хотелиерското стопанство", т е. "проектиране, строеж и изграждане на атракционни комплекси и съоръжения и тяхното управление" и мн. др. Димитров е в съдружие и с Георги Тръпков, един от най-големите хотелиери и ресторантьори в Поморие, собственик и на именит СПА хотел в града, в който се предлагат и лечебни процедури с исвестната поморийска кал.

Също така е и в местното кооперативно дружество "Анхиалски солници". В управителния съвет е и Димитър Канариев.

Тодор Георгиев пък е управител и съдружник в "Атина 2007", "Дойче инвестиционс групе", и ЕТ "Георгиев 58 - Тодор Томов". В "Дойче инвестиционс групе" Георгиев е съдружник с германския гражданин Благомир Шилер. Предмет на дейност на фирмата са "обществено хранене" и "строителство". Като едноличен търговец пък се занимава с "хотелиерство, ресторантьорство, радиотелевизионна дейност". 

Генезисът на проблема - птиците в езерото

"Нямам никакъв интерес към Черноморието. Нито към Беломорието", коментира Канариев пред Клуб Z. По думите му в края на тв предаването Русев дори му се извинил. Защото разбрал, че е патриот. 

По отношение на връзките с Гърция пък каза" "Просто ми харесва. Много хора в Поморие говорят гръцки". Призна и че фамилията му има "семейно хотелче".

Не стана обаче много ясно с какво точно дивите къмпингуващи са влезли в полезрението на асоциацията. Канариев обясни само, че не било адекватно хотелиерите да си плащат курортната такса. "Защо собствениците на места за отдих да плащат курортна такса, а някои да плажуват на първа линия без пари", възмути се той.

В добавка, палаткарите навлизали в частна собственост.

Представителят на асоциацията обаче обясни откъде изобщо е тръгнала идеята за основаването й. Стана ясно, че са замесени интереси в Поморийското езеро. 

Трън в очите на поморийската асоциация се оказа островът, който екоминистерството изгради преди година върху част от голямото солено поморийско езеро. Той бе финансиран от Оперативна програма "Околна среда" по проект на Световната банка. Консултант бяха "Зелени Балкани". А целта му - да се защитят местообитанията на птиците. Остворът е собственост на МОСВ.

"Зелени Балкани" си позволиха да заобиколят закона за биоразнообразието и застроиха Поморийското езеро с уж екопроект. Вдигнаха 4 дка остров, който се извисява над метър и го кръстиха "спешни мерки за местообитанията на птиците". Дойдоха едни багери през нощта, без екооценка, без оценка за съвместимост, без обществено обсъждане. И никой не каза как това строителство влияе на лечебната кал, която е емблема на Поморие и привлича все повече богати туристи", разказа за генезиса на проблема на асоциацията с екоорганизациите Канариев. 

Преследването на палатките - форма да излязат напред

""Зелени Балкани" няма никаква собственост в Поморийското езеро, а островът е на екоминистерството", отвърна председателят на екосдружението Тома Белев. По думите му съоражението е част от старите диги, каквито има и извън него. То било издигнато, за да се предпазят птиците при гнездене, които дотогава били нападани от улични кучета, диви прасета и др. 

Основният проблем е, че те (членовете на организацията, б.а.) са реституирали част от Поморийското езеро и това е незаконосъобразно. Искат да ги засипят и да строят там, но планът за управление не им позволява", смята още Белев. И отсече: "Внасям сигнал в прокуратурата за това как така са реституирани тези държавни и защитени земи".

По думите му преследването на диво къмпингуващите от асоциацията не била основната й цел, а само "форма да излязат напред", т.е. да се популяризират.

Всеки помориец ще те убие с камъни

Канариев пък отрече той или близките му да са реституирали голямото солено езеро. "Това са шегички. Как ще строиш върху емблемата на града. Всеки помориец ще те убие с камъни!", възмути се представителят на асоциацията.

Според него от "Зелени Балкани" бъркали понятията. Реституция в действителност е имало, но на малкото езеро, което ставало само за развъдник на комари.

То се намираше в близост до стария град на Поморие. В момента от него няма и следа. На мястото му има апартаменти и хотелски комплекси.

Иначе от Националната ацоциация "Българско Черноморие" се активизираха на няколко пъти срещу т.нар. зелени талибани. Покрай протестите срещу застрояването на Национален парк "Странджа" те сезираха главния прокурор Сотир Цацаров за "опасна организирана подривна дейност срещу демокрацията в страната, правовия ред и срещу установения от Конституцията обществен и държавен строй". Обявиха против забраната за сделки с държавни земи по морето и застанаха зад Общия устройствен план на община Царево, който предвиждаше строителство в Странджа. Протестиращите пък бяха сравнени с пропагандатори на фашистки идеи.

Асоциацията излезе и с позиция за Карадере. В нея се казваше, че т.нар "Зелен октопод" (разбирай най-вече "Зелени Балкани", б.а.) се опитва да саботира проект, който ще донесе "работни места, пенсии за пенсионерите и повече млади семейства останали в България".