"Това, което се случва в САЩ е много по-страшно от това, което става в България. Там чернокожото население е побесняло. Това е нещо като гражданска война. Надявам се, че в България това никога няма да се случи".

Така математикът проф. Михаил Константинов коментира пред БТВ последните сблъсъци между роми и българи. И уточни, че той лично използва терминът "цигани", защото самите те се наричат така.

"Политическата коректност е една от големите злини на нашето съвремие, защото с нея се скриват проблемите", убеден е Константинов.

Според него държавата трябва да предприеме мерки в няколко посоки - постепенно, но безусловно прилагане на закона по отношение на незаконните гета, прекратяване на явлението "деца раждат деца" и даване на помощи само при грамотност.

"В България съществува явлението деца да раждат деца. Родените деца от деца обикновено имат биологични дефекти. Тази практика по някакъв начин тряба да бъде прекратена, а за децата, родени по този начин, да се положат някакви грижи. Когато една 12 годишна роди няма как да си гледа детето", смята Константинов.

Според него всички държави в Европа имат проблеми със своите цигани, но никъде те не са такива като нашите. Професорът смята, че помощи за деца трябва да се дават само ако тези деца могат да четат и да пишат. 

"Наскоро един банкер открадна много пари. Не казвам кой е, защото още не е осъден. Виждате как изчезнаха 3 млрд. от България. Циганите за 5 години не могат да откраднат 3 млрд. И за 8 години не могат. От една страна стоят белите якички и крадат в чудовищни размери, от другата страна стоят едни почти подивели хора, които мародерстват българското население. Това е нещо, което държавата трябва да започне да решава", заяви Константинов.

Според него обаче у нас няма условия за гражданска война.

"Има просто едни хора, които трябва да бъдат принудени да спазват закона", обясни професорът.

Той е убеден, че проблемът с ромите ще бъде решен.

"Всеки проблем има решение. Но ние много бързо вървим към точката, след която този проблем няма да има демократично решение", каза Константинов.

Според него твърдението, че ромският проблем го има само защото тези хора се ползват за машини за гласуване е преувеличено.