Това ®, разбира се, означава запазена марка. Съвсем фриволно може да го наречем и коронен номер. Затрогващо еднакви са напъните на всички сатрапи по света да превръщат в свой коронен номер заглушаването. Понякога номер, много опасен за живота и завършващ със смърт на манежа - като в Русия. Докато оркестърът свири „туш“... Или номер, приличащ на милиони IP адреси, до които след туитър вече няма да стигат и YouTube, и фейсбук. Посечени от ятагана на анадолския демократ Реджеп Ердоган... Последното е по-нелепо и от оня въпрос на един бивш роден парламентарен шеф: „Откъде се гаси телевизията?“ 

Ама нека не се смеем на Ердоган и турците... По-добре да се замислим. Например за изказването на един български бивш министър, нищо че е от турски произход: „Това са на Доган вестници. Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар – то това ви е нацията на 1300 години...“ Не е прав бившият министър – не само вестници, а и телевизии, и радиа и сайтове. И тотален финансов натиск чрез разпределяне на „порциите“ от рекламата - държавна, и не само. И втори път не е прав – те са си на най-различни, никому неизвесттни, най-често млади, чисти като сълза лица. Спечелили проекти за финансиране. Само дето пишат еднакви новини, в които лошите - да не се напрягаш много – са ясно очертани, посочени с пръст и олигархирани. Добрите също се знае кои са – и настоящите, и бъдещите, които бяха нещо малко съмнителни, но тепърва ще стават добри в следващия мандат. Ама на кого му дреме – нали е евтинко и пише с кого мачкат чаршафите Курнелия, Амелия и Екстра Цуца. 

Сатрапите са доказали, че освен всичко друго доста бързо взимат ноухау един от друг. И го правят свой трейд марк - ®. Така че – не се смейте на турците.