В северна Сирия джихадистите от „Ислямска държава“ (ИД) поправиха електропреносната мрежа, изкопаха нови канализации и боядисаха тротоарите. В Ракка те проверяват пазарите и кланиците за застояло месо и болни животни. Още по на юг, в Дейр ал-Зур, те въведоха данъци за фермерите и магазинерите и глоби за тези, които носят къси бради. Това пише в репортажа си Бен Хъбърд в „Ню Йорк Таймс“.

Групировката пусна редовни автобусни линии през границата до иракския град Мосул, където публично екзекутира заложници и обучава деца в бойни умения. Преди месец, ИД отново отвори един от луксозните хотели в града и предложи по три безплатни нощувки за всички младоженци. С включена храна.

Година след като ИД превзе Мосул и 10 месеца след като САЩ и съюзниците започнаха въздушни удари срещу групировката, джихадистите продължават да се окопават дълбоко в местните общности, които управляват.

В големи части от Сирия и Ирак, където връзките с централните правителства са прекъснати, джихадистите се постараха да запълнят празнината, казват в интервюта местните хора.

Групировката предлага надеждна, макар и сурова, сигурност; осигурява работни места в опустошената икономика; гарантира някакво чувство за ред в преобладаващо конфликтния регион.

Липсата на политически решения на място позволи на групировката да се развие и нищо не можеше да спре джихадистите да пуснат дълбоко корени по начин, който прави отстраняването им много трудно.

Хората свикнаха да живеят така“, казва работник от Ракка, който изкарва добри пари като боядисва офисите на групировката в града.

Ако спазваш правилата, оставят те на мира, казва той, въпреки че би искал да живее малко по-спокойно.

Всичкото това насилие, битки и смърт, това не е нашият живот“, споделя той, но настоява да остане анонимен, както и повечето хора в управляваните от „Ислямска държава“ територии.

„Но те ни отърваха от тиранията на арабските диктатори“.

С времето, администрацията на „Ислямска държава“ се раздува. Групировката издаде декларации за забрана на използването на взривове при риболов, както и за забрана на продуктите на Apple. Принудиха учителите да се върнат на работа в училищата. Обявиха награди за убийството на пилотите от Йордания, посъветваха ранените бойци да не отиват в Турция за поставяне на протези, защото „Ислямска държава“ вече ги прави у дома.

Територията на ИД вече се разпростира на стотици километри, от покрайнините на Алепо в Сирия до централен Ирак, където е често променящата се граница с кюрдите на север, а на юг достига почти до Багдад. Голяма част от тази територия е рядко населена пустиня, но групировката отговаря за милиони хора, както и за ценни археологически паметници, за хидроелектрически комплекс и за петролни полета, които финансират действията на джихадистите.

„Ислямска държава“ е различна от другите джихадистки групировки като Ал Кайда,

защото те имат за цел да установят Сунитска мюсюлманска държава, управлявана по законите на една екстремна версия на исляма. Техният метод за завладяване на територии има за цел да постави основите на такава държава. Затова те подтикват неудобните към „географско прочистване“ - правителствените войници, полицаи, малцинства и представители на елита – те или напускат, или са избивани. Остават само араби сунити, които се опитват да продължат живота си без много сътресения.

„Ислямска държава“ се опитва да ги привлече с помощта на „управлението на хаоса“, като им осигурява услуги, които липсваха по време на войната.

Хората може и да не са толкова близки до идеологията, но групировката успя да предложи някаква стабилност, да накаже крадците и да наложи някаква правна система“, обяснява Аймен Джауад ал-Тамими от Форума за Близкия изток. „В общи линии хората не искат повече“.

Много от хората вече са зависими от услугите, предоставяни от „Ислямска държава“.

„Крайният резултат е, че ИД се окопава и става все по-трудно тя да бъде изтръгната от тези места. Да не би да тръгнеш да бомбардираш училищата в градовете и да лишиш хората от достъп до каквото и да е образование?“

За да заздравят властта си, джихадистите се фокусираха върху децата, обновиха учебните програми и индоктринираха учителите. Разпространявани в интернет пропагандни видео клипове на ИД често показват как деца заравят бомби, предназначени да взривявят войници от иракските сили за сигурност, да приветстват конвои от джихадисти и да наблюдават екзекуции. Един от новите клипове показа млади момчета с черни маски по време на военни тренировки.

Най-голямата заплаха е, че децата учат по нова, екстремистка програма“, казва командир от кюрдските сили за сигурност, който наблюдава „Ислямска държава“ от Северен Ирак. „Това е цъкаща бомба със закъснител“.

Това тревожи родителите в териториите на ИД. Бивш брокер на недвижими имоти споделя, че дори и да мрази джихадистите, той е успял да оцелее в Ракка. Изтръгнал касетофона от колата си, за да не бъде обвинен, че слуша забранена музика. Вкъщи обаче си пуска тихичко от любимите песни. Купува си цигари от контрабандисти, които продават само на познати, след като джихадистите обявиха пушенето за престъпление.

„За тях това е като хероин“, казва той, докато си отваря кутия, която си купил от Турция.

Не си позволява да критикува джихадистите вкъщи от страх да не би 8-годишният му син да повтори част от думите му извън дома. Но синът му чува какво говорят навън и „понякога го чувам да защитава ИД“.

Дори и някои възрастни признават, че животът под управлението на „Ислямска държава“ е променил възгледите им.

Ако ме бяхте попитали преди революцията, щях да ви кажа, че искам да съм най-богатият човек, да имам коли и къщи“, казва друг жител на Ракка. „Но след като седнахме с техните духовни учители, променихме и начина си на мислене“.

Този жител на града дори обмислял дали да не се присъедини към групировката. Знаел, че ще се ожени и ще отгледа децата си в Ракка, затова искал те да научат „истинската религия“.

Управлението на „Ислямска държава“ не е едно и също в различните райони. В Мосул храната е в изобилие, но джихадистите ограничават хората, които искат да напуснат града, карат роднините им да гарантират за тях и арестуват други членове на семейството, ако някой не се върне.

В Ракка животът е по-лесен, там жителите редовно преминават границата с Турция и се връщат обратно с покупки и спечелени пари. Хората страдат повече в Дейр ал-Зур, където „Ислямска държава“ воюва почти година преди да подчини местните племена, а в битките загинаха над 1000 души.

Враждата все още съществува и бойци от ИД продължават да попадат в засади, организирани от близките на избити от тях хора. „Ислямска държава“ отговаря с публични екзекуции и високи данъци върху реколтата, телефонните линии, водата и тока.

Политиката им е да докарат хората до глад, докато издържат бойците. Така те ще искат да се присъединят към ИД, защото това ще бъде единственият начин да си осигурят храна и живот“, казва местен жител.

Негов братовчед отишъл при джихадистите, получил 100 долара месечна заплата, плюс още 100 долара за родителите му и по 40 за всеки от братята и сестрите му. С тази стратегия се спечелва цялото семейство.

Преди месец лидерът на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал-Багдади призова в аудио обръщение мюсюлманите да се присъединяват към групировката. Той каза, че всички извън ИД, са „бездомни и унижени“, докато жителите на „Ислямска държава“ живеят с „мощ и чест, осигурени единствено като дар от Бога“.

Жителите на районите, управлявани от ИД, не казват, че животът им е лесен, но някои искат джихадистите да останат на власт, особено на фона на политическите провали от близкото минало.

Много от сирийците под властта на „Ислямска държава“ страдаха и от режима на Башар Асад, и от опозиционните сили. А много сунити в Ирак вярват на ИД много повече, отколкото на доминираното от шиити правителство в Багдад и неговите милиции.

Сега имаме повече сигурност и свобода, няма арести, няма тормоз, няма бетонни стени и контролни пунктове, където ни проверяваха с часове“, казва Мохамед ал-Дулаими от контролирания от джихадистите град Фалуджа.

„Какво ще стане, ако тези милиции влязат във Фалуджа?“, пита той. „Ще си взема оръжието и ще се сражавам с тях, но не защото съм от ИД, а защото милициите ще ни убият“.

...

Статията е публикувана в "Ню Йорк Таймс" под заглавие "Предлагайки услуги, ИДИЛ се окопава в завзетите територии".