СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - “Искаме гърците да получат перспектива за едно по-добро бъдеще. Продължавам да съм убедена, че където има воля, там има и път. Ако и политически отговорните хора в Гърция докажат такава воля, то тогава винаги е възможно да се постигне договореност с трите институции (ЕК, ЕЦБ и МВФ – б. р.) В икономическия и валутния съюз солидарността и личната отговорност вървят ръка за ръка», каза днес Ангела Меркел. 

Канцлерката прочете правителствена декларация пред Бундестага в навечерието на Европeйския съвет, който ще заседава на 25 и 26 т. м. в Брюксел.

Меркел даде да се разбере, че ако Атина в последния момент склони да изпълни задълженията си да провежда реформи, Гърция може да остане в еврозоната и да избегне банкрут. 

Канцлерката подчерта:

От началото на европейската дългова криза Германия преследва ясна цел – Европа да излезе от кризата по-силна, отколкото е влязла в нея. Доста напреднахме по този път. Това става ясно от факта, че сега Европа по друг начин гледа на кризата в Гърция, отколкото преди 5 години. Европа стана по-стабилна. Принципът е солидарност срещу лична отговорност. Еврото е далеч повече, отколкото една валута. То е символ на европейското единство. Гърция е изключителен пример за европейска солидарност. За разлика от нея обаче Ирландия, Испания и Португалия вече са приключили успешно програмите си за реформи и отново стоят здраво на собствените си нозе. Кипър също е на добър път. Тези държави използваха шансовете си.

Ще добавя – и Гърция беше поела по добър път, но той е много далеч от своя край. Непрестанно се протакаха структурни реформи. Сега те трябва решително да започнат да се осъществяват и това трябва да го потвърдят ЕК, ЕЦБ и МВФ.
Усилията на Германия са насочени към оставането на Гърция в Еврозоната. Искаме гърците, както и ирландците, испанците, португалците и кипърците да получат перспектива за едно по-добро бъдеще. Продължавам да съм убедена, че където има воля, там има и път. Ако и политически отговорните хора в Гърция докажат такава воля, то тогава винаги е възможно да се постигне договореност с трите институции.”

Другата голяма тема в правителствената декларация бе положението в Украйна.

“Голяма грижа продължава да е и положението в Украйна. Все още съм дълбоко убедена, че този конфликт може да бъде решен само с политически средства. Минският пакет от мерки ясно задава посоката. През март в рамките на Европейският съвет се споразумяхме да удължим санкциите спрямо Русия и да ги обвържем тясно с прилагането на споразуменията от Минск. Русия е длъжна да демонстрира, че ще следва поетите по спораземунията задължения”, заяви Меркел. Така тя даде да се разбере, че санкциите спрямо Русия няма да бъдат свалени, докато не се реши конфликтът в Украйна и то по мирен път.

От парламентарната трибуна франкционният шеф на крайната левица – Ди Линке, Грегор Гизи попита Меркел защо винаги напада и вини Путин, а никога не говори за грешките, допуснати от Украйна и в частност от президента Порошенко, но не получи отговор.

Относно планирания от британския премиер Дейвид Камерън референдум за оставане или излизане на страната от ЕС Меркел заяви:

“Великобритания е наш естествен съюзник, когато говорим за по-голяма конкурентноспособност. Това е една от причините, но далеч не единствената, поради която бих искала Обединеното кралство да продължи да е активен партньор в един силен ЕС. Естествено, решението е на самата Великобритания каква роля иска да играе в Европа. Но каквито и договорености да бъдат постигнати с Лондон, няма да се допусне ревизирането на основните принципи на ЕС, като свободното придвижване на хора и охвърлянето на всяка дискриминация.”

По време на Европейския съвет идната седмица ще се обсъжда и политиката на миграция и бежанския поток. По данни на ООН от началото на годината над 100 000 души са предприели опит да достигнат до Европа през Средиземно море. 

По този повод канцлерката изрече:

“Трагедията, която се разиграва, засяга всички нас най-дълбоко. Ето защо през април на извънредна среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС бяхме единодушни, че трябва да се направи всичко възможно, за да се спасява човешки живот. Споразумяхме се по обхватна стратегия. Най-наложителната задача е спасяването на корабокрушенците. Триктратно са увеличени средствата за спасителните морски операции. Предостовихме и допълнителни сили, за да сме по-бързо на мястото на трагедията. Германия е с важен принос с два кораба от немския флот, които само за седмици спасиха почти 4000 души, попаднали в застрашаваща живота им беда. Общоевропейската отговорност не свършва със спасяване на корабокрушенци. Солидарността и приемането на бежанци сред държавите членки на ЕС трябва да е нещо естествено. Не може ¾ от всички кандидати за убежище да се поемат само от 5 държави членки. Всички държави от ЕС имат отговорността да участват в порцеса на приемане на бежанци. Солидарност и отговорност трябва да вървят ръка за ръка. Германия е готова да даде своя принос. Ние обаче недвусмислено даваме да се разбере, че всички държави от ЕС трябва еднакво да прилагат общата ни европейска система за даване на убежище.”

Меркел засегна и темата за тероризма: 

“Тероризмът е бич за милиони хора, които живеят в конфликтни региони на Сирия и Ирак, но той заплашва и нас в Европа. Доказаха го ужасяващите терористични актове в Париж и Копенхаген от началото на годината. Към това трябва да се прибави и фактът, че много млади европейци участват в терористични групировки в Сирия и Ирак. Така те активно допринасят за дестабилизирането на региона и в случай на завръщането си те заплашват собствената ни вътрешна сигурност. Това ще е една от темите на заседанието на Европейския съвет идната седмица – претворявене на решенията ни от февруари като реакция на атентатите в Париж – конкретни мерки за сигурността на гражданите ни, мерки срещу радикализиране, както  и сътрудничество с международните ни партньори. По време на Европейския съвет ние няма да вземем решение само за стратегия по вътрешната сигурност, а по съвместна отбранителна стратегия.”