Безпрецедентно може да отпадне целият тазгодишен културен календар на София. Това означава, че няма да се проведат десетки събития, някои от тях превърнали се в традиционни, като "София диша", "Киномания", операта на открито, честването на празника на самата столица на 17 септември и дори тържественото откриване на коледната елха и украса.

Причината е съдебен спор, който води началото си от жалба на фондация "Дома арт". Неин проект не е бил сред одобрените от Столична община за финансиране в календар 2015. Иначе по-късно фондацията получава финансиране, но по друго перо - от програма "Култура".

Утре Административният съд в София трябва да се произнесе по същество. След като вече веднъж негово определение бе атакувано от ВАС, който се обяви "за" отмяна на културния календар.

Културният календар на София се определя чрез конкурс като жури избира на база различни критерии кои от проектите да бъдат финансирани и да влязат в списъка със събитията. Решението се взима от общинския съвет. Тази година обаче "Дома арт" го атакува. От фондацията смятат не само, че проектът им не е бил одобрен без мотиви за отказ, но и че критериите за участие трябва да бъдат променени, че има непропорционално финансиране по различните мероприятия и др. Административният съд - София обаче не спира изпълнението на календара, мотивирайки се с това, че той засяга много хора и продължаването му се налага от това да не се накърни общественият интерес. Решението на АдС е от 21 януари.

На 6 юни обаче Върховният административен съд посочва, че АдС-София "не е установил фактическите обстоятелства", които да обуславят решението му да не спре изпълнението на календара. "Съдът е следвало да изясни правната същност на оспорения акт, да определи неговия характер и последиците, към които е насочен. Определението е неправилно и необосновано", посочват от ВАС в свое определение, което не подлежи на обжалване.

От общината и от "Дома арт" четат това определение по различен начин, стана ясно от участие на един от основателите на фондацията Дойчин Котларов и шефката на културната комисия на "Московска" 33 - Малина Едрева, в предаване по БНТ. Според Котларов ВАС фактически е спрял културния календар, а според Едрева - само го е върнал в Административния съд за един вид "самопоправка". Какво ще каже АдС-София, ще видим утре.

Иначе заради отказа на Столична община да замрази всички мероприятия, такива вече се проведоха. Като Международният филмов фестивал "София филм фест", връчването на ИКАР-ите, "София джаз пик" и др. Под въпрос е и ще трябва ли участниците и организаторите да връщат вече взети пари на общината, ако календарът бъде отменен.

Културния календар и съответното финансиране на мероприятията в него, вижте ТУК