УниКредит вдигна прогнозата си за ръст на българската икономика през 2015 г., давайки оптимизъм за ръст на заетостта и работната заплата през тази и следващата години.

Още през март главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов обяви, че заради по-добрите данни за износа през юни банката може да ревизира в положителна посока очаквания ръст на брутния вътрешен продукт от 1,9% за тази година. Днес главният икономист на УниКредит за Централна и Източна Европа Любомир Митов потвърди това, като на първата си среща с български журналисти заяви, че институцията очаква ръст от 2,1% през тази година главно заради стабилния ръст на експорта и възстановяването на заетостта.

Според прогнозите на банката през 2016 г. безработицата ще падне под 10%, а средната месечна работна заплата ще достигне 482 евро при очаквани 453 евро през тази година (виж графиката).

 

Според Любомир Митов износът, който в момента превишава пика от преди кризата с повече от 40%, стъпва на здрави основи, поради постепенното добавяне на нови производствени мощности в преработващата промишленост, включително във фармацията, козметиката, производството на мебели и техника за дома, но също така с ускоряващ се темп на производството на различни компоненти и части за автомобилостроенето.

Увеличаващите се инвестиции в аутсорсинга на услуги и международните превози също помогнаха за увеличаването на обемите на износа, казва Митов, който през март оглави отдела за регионални икономически анализи и прогнози на УниКредит.