"Полша се готви за война" е озаглавен репортаж на авторитетния испански вестник "Ел Мундо" за страната, която се чувства сред най-заплашените от украинската криза.

Президентът Бронислав Коморовски назначи генерал-лейтенант Марек Томашицки за върховен главнокомандващ въоръжените сили. Това стана на 1 януари 2014 г. Този пост бе създаден съвсем наскоро в рамките на реформата на армията. В случай на въоръжен конфликт Томашицки (57 г.) автоматично ще поеме оперативното ръководство на въоръжените сили и ще бъде пряко подчинен на държавния глава.

"Зад това решение стои необходимостта в мирно време армията да бъде подготвена за ситуация на предполагаема война", каза Коморовски, който на 6 август трябва да сдаде властта на новоизбрания президент Анджей Дуда.

Изявлението му бе направено в навечерието на срещата на военните министри на страните членки на НАТО в Брюксел. Тя ще се състои на 24 юни и на нея ще бъде обсъдена евентуална ядрена заплаха от Русия.

Заплахата бе отправена от руския президент Владимир Путин, което според "Ел Мундо" е опит да бъде скрито изоставането на Москва в областта на въоръжаването. Миналата седмица той каза, че Русия ще добави над 40 нови междуконтинентални балистични ракети към ядрения си арсенал. И допълни, че те ще бъдат разположени в Калининградска област - анклав, откъснат от останалата част на Русия, намиращ се между Полша и Литва.

Руски експерти твърдят, че няма никаква новина в думите на Путин. Игор Сутягин от лондонския институт "Роял сървисис" твърди, че през 2014 г. Русия е добавила към арсенала си 38 междуконтинентални балистични ракети, предвижда други 40 за тази година, но успоредно с това изтегля от употреба 72 остарели ракети. И в крайна сметка ще намали наземния си арсенал.

В Полша обаче ситуацията се възприема съвсем по друг начин, отбелязва "Ел Мундо". Там Русия е оценявана като потенциален враг, който е настроен побойнически и в такива важни сфери като ядрената заплаха, и в уж второстепенни като търговията с плодове и зеленчуци.

До момента, в който Русия въведе контрасанкции срещу ЕС, Полша бе най-големият в света износител на ябълки. Само за Русия износът на този плод бе за 840 милиона евро годишно. На което Варшава организира кампания под надслова "Яжте ябълки срещу Путин". Дори книжарниците редом с биографията на родения в Полша папа Йоан-Павел II започнаха да излагат на витрините си готварски книги с рецепти на ястия с ябълки.