Т. нар. бейби бумъри (следвоенното поколение между 1946 и 1964 г.) живеят по-дълго, но са в по-лошо здраве, отколкото предишните поколения на същата възраст. И това е факт, въпреки напредъка в медицината и по-голямата информираност за здравословния начин на живот, показва глобално проучване, пише "Гардиън".

Изследователите отк, че хората от тези поколения по-често имат сериозни здравословни проблеми, в сравнение с родените преди или по време на Втората световна война, когато достигнат тази възраст. Резултатите не могат да бъдат обяснени с това, че хората живеят по-дълго, казаха експерти от Оксфордския университет и University College London (UCL). Затлъстяването, диабет тип 2, рак, сърдечни заболявания и други заболявания засягат хората в по-млада възраст.

Степента на заболявания и увреждания се е увеличила при поколения, които идват едно след друго през миналия век, според констатациите, публикувани в Journals of Gerontology. Водещият автор, Лаура Гимено от UCL, посочва, че има „изменения в здравето на поколенията“, като по-младите поколения са склонни да имат по-лошо здраве от предишните поколения на същата възраст.

„Дори с напредъка в медицината и по-голямата обществена осведоменост относно здравословния живот, хората, родени след 1945 г., са изложени на по-голям риск от хронични заболявания и увреждания, отколкото техните предшественици. Тъй като до една пета от населението на западните страни с високи доходи вече е над 65 години, нарастващите изисквания за здравни и социални грижи ще имат огромни последици върху държавните разходи", посочва изследователката.

Учените са анализирали здравни данни на повече от 100 000 души между 2004 г. и 2018 г., обхващащи няколко поколения на възраст над 50 години в Англия, САЩ и Европа. Те отчитат нарастващи нива на хронични заболявания, особено когато сравняват хората, родени между 1936 и 1945 г., и тези, родени между 1955 и 1959 г. Нивото на хронични заболявания се увеличава през следващите поколения във всички региони, като по-скоро родените са с по-голяма вероятност да имат рак, белодробни заболявания, сърдечни проблеми, диабет тип 2 и висок холестерол, отколкото техните предшественици на същата възраст.

Въпреки че разпространението на диабет тип 2 нараства с еднаква скорост във всички региони, ракът,  сърдечно-съдовите заболявания и висок холестерол се увеличават най-много в Англия и Европа. Поколението на бейби бумърите е с 1,5 пъти по-вероятно да има такива проблеми, в сравнение с техните предшественици, когато са били на тяхната възраст.

Нашето проучване открива притеснителни нови доказателства, че по-скоро родените поколения имат влошено здраве, когато навлязат в по-късните си години“, казва Химено. 

„Ако продължителността на живота остане стабилна или продължи да расте, тези тревожни тенденции могат да означават, че по-младите поколения ще преживеят повече години в увредено здраве“, добавя тя.