Най-малко 27 души са убити при кървав терористичен акт в тунизийския курорт Сус, предаде Си Ен Ен.

Куршум е застигнал човек на плажа.

Въоръжени лица са атакували хотел "Риу Империал Мархаба", който се посещава от много чужденци. Ранени са поне 6 туристи.

За кървавото нападение първо съобщи Мохамед Али Арауи, говорител на вътрешното министерство на Тунис. За радио “Мозаик” той заяви, че жертвите са най-малко 19, но престрелката между полиция и нападатели продължавала. Преди малко Арауи потвърди за най-малко 27 жертви на атентата. Според Би Би Си повечето са чуждестранни граждани.

Местната телевизия предава за ожесточена стрелба в курортния град Сус. Целта на терористичния акт са били туристите, предполагат местните сили за сигурност. Един от теророристите бил покосен от полицейски куршум. Нападателят е стрелял с калашник. Той е бил сред атентаторите, открили огън по почиващи в луксозния хотел “Риу Империал Мархаба”.

За момента няма данни сред жертвите да има български граждани, заяви за БГНЕС говорителят на външно министерство Бетина Жотева.

Изглед от басейна на хотела.

Британски туристи, барикадирали се в стаите си, описват ужасяващи истории. Терористите стреляли на месо по плажа и край басейна. Окървавени хора лежали навсякъде из парка на хотела.

"Извършителите на това деяние са последователи на перверзна религия", коментира британският премиер Дейвид Камерън.

Руският гражданин Петр Червонец, станал свидетел на нападението в Тунис, съобщава пред Газета ру, че в нападнатите хотели на плажа в град Сус има много руски граждани. Терористите са атакували с катер и започнали да стрелят по намиращите се на плажа туристи, разказва той. Информация за руснаци сред загиналите няма. Червонец уточнява, че стрелбата е станала на плаж, на който почиват туристи от няколко хотела. По думите му паника сред почиващите няма, обстановката вече е спокойна.

Сус е третият по големина град в Тунис и се намира на 130 километра южно от столицата. Този курортен град наред с Джерба е предпочитано място за почивка на туристи от Европа и региона. Плажът е с дължина от три километра, хотелите са 80 с 40 000 легла

През март т.г. при терористична атака в музей в столицата Тунис бяха застреляни 23-ма туристи.

Преди малко беше съобщено и за кървав атентат в Кувейт. Терористи от престъпната групировка “Ислямска държава” са нападнали столичната джамия “Ал имам ал Садек” по време на днешната петъчна молитва и са избили най-малко 13 души. Вярващите са отправяли молитви към Аллах през тази втора седмица на мюсюлманския рамадан. Джамията е шиитска, джихадистите от Ислямска държава са сунити. Това е първото нападение срещу шиити в Кувейт.

Очаквайте подробности.