Пловдивският апелативен съд удвои наказанието на Ахмед Муса Ахмед, сочен за водач по делото за проповядване на радикален ислям, предаде „Фокус”. Съдът увеличи наказанието му, дадено от Пазарджишкия окръжен съд, от една на две години лишаване от свобода ефективно.

Апелативните магистрати обаче свободиха от наказателна отговорност имамите на Сърница – Саид Мутлу и този на Пазарджик – Абдуллах Салих. Техните условни присъди за проповядване на антидемократична идеология бяха отменени, но пък увеличиха наложените им административни глоби на по 4000 лв. За всички останали съдът потвърди наложените наказания от Пазарджишкия окръжен съд - глоби по 2000 лв. за членуване в нерегистрирана организация. Те са длъжни да платят и по 206 лв. разходи по делото.

На съдебното заседание днес дойде и главният мюфтия Мустафа Хаджи с придружаващи го районни мюфтии, според които делото е дискриминационно спрямо мюсюлманите. Защитниците на подсъдимите бяха видимо недоволни от съдебното решение и заявиха, че ще обжалват в Страсбург.

Представителят на държавното обвинение прокурор Виктор Янков каза, че ще запознае с мотивите на съда и тепърва ще преценява дали да протестира.