Берлин проведе унищожителна атака срещу обсадения радикален гръцки министър-председател, Алексис Ципрас, като го обвини че лъже собствените си хора и търси „жертвени агнета“ за проблемите на страната си навсякъде, освен в собствените си редици, пише британския вестник "Гардиън".

Германското правителство отхвърли всички отчаяни опити на Атина да измоли някаква форма на финансова помощ, което провокира Ципрас да отвърне на удара, който обвини кредиторите в опит да „изнудят“ гръцките гласоподаватели с апокалиптичните си предупреждения, че вот срещу санкциите на референдума ще е вот да излязат от еврозоната.

Ципрас определи лидерите на еврозоната като „екстримистки консервативни сили“ и хвърли върху тях вината за затварянето на банките и ограничаването на сумите за теглене, обобщва вестникът събитията от последните дни.

Вчера след като Ципрас клекна и прати писмо до Еврогрупата, че е съгласен с предложенията, но без вдигането на ДДС за туризма по островите и незабавното начало на пенсионната реформа, гръцкият премиер бе полят със студен душ от германската канцлерка. Тя заяви в Бундестага, че вече е много късно за искане на нов спасителен план и всичко ще се реши след вота в неделя.

Това буквално разяри Ципрас, който направи тв обръщение към нацията и призова гърците да гласуват срещу безсрамниците от Европа.

По същото време пенсионерите се блъскаха на нескончаеми опашки пред банките, които им отпускаха само по 120 евро за цялата седмица. Хората бяха обезверени и гневни. Мъж изкрещя в репортаж на една от телевизиите: "Ципрас е гангстер, останахме без пукната пара".