Политическите сили, особено опозицията, нямат ясни аргументи срещу съдебната реформа, каза министърът на правосъдието Христо Иванов пред журналисти преди срещата си с БСП по въпроса. Въпреки информацията, че ГЕРБ и РБ няма да успеят да събере ужните гласове за промяна на Конституцията, Иванов смята, че все още е твърде рано да се правят прогнозни, а "парламентът си има своя динамика" и трябва да се изчака да се стигне до гласуване.

"БСП няма позиция по съдебната реформа, нямат свои предложения. Това всичко започва да изглежда като очакване на някакви оферти и сделки, започва да изглежда зле. Така че моят призив е - дайте да се фокусираме върху аргументите, и дайте да направим реформата," каза той.

Иванов изтъкна още, че реформата е препоръчана от ЕК и Съвета на Европа:

"Председателят на Бундестага онзи ден каза изрично, че ако не бъдат приети промените на Конституцията, това ще се отрази на мнението ва Германия по Шенген и други важни въпроси. Не знам какво още чакаме."

На въпроса дали би си подал оставката, ако реформата не мине, въпреки че вече заяви готовност за това, Иванов отговори така:

"Готов съм да направя всичко, което е необходимо, за да се случи тази реформа. Когато не се случи реформата, ще се видят моите действия, но те не са интересни. Фокусът е да се случи реформата."

Той изрази разочарование, че няма ясен политически отговор от повечето политици, като изтъкна, че въпреки множеството разговори и спорове със съдиите, всички са съгласни, че има нужда от разделение на Висшия съдебен съвет.

"Дайте да имаме независим съд в тази страна. Това е залогът, и това ще кажа на колегите от БСП," каза още той.

Министърът коментира и слуха, че БСП смятат да изтъргуват подкрепата си за поста на национален омбудсман, който да получи депутатката Мая Манолова. Иванов изтъкна, че до момента тя е била съюзник на реформата, и натърти, че ако в момента се обсъжда нейното изваждане от парламента, това не е сделка по посока подкрепа на съдебната реформа.

"Политическите сделки не са верния подход. Нито мисля, че БСП ще искат политически сделки, нито отиваме да предлагаме такива," каза пък лидерът на ДСБ Радан Кънев, който придружаваше Иванов.

Министърът разказа и за комисията по този въпрос вчера, на която бе отхвърлено предложението за промяна на конституцията:

"Вчера те до такава степен й нямаха доверие да не би да постъпи по съвест, че пратиха друг да изчете становището на БСП. Г-жа Манолова стоеше до господин Стоилов като дете на родителска среща, и ако видите с каква трудност си вдигна ръката да изпълни партийната дисциплина, това мисля че ще ви каже напълно ясно, че тук не става дума за сделка за съдебната реформа."

Той обаче отбеляза, че Манолова ще е добър омбудсман.

"Но и парламентът ще загуби, и съдебната реформа ще загуби един верен приятел.," заключи Иванов.