Правителството на Гърция е предложило на международните кредитори план за по-радикални реформи, насочени към оздравяването на държавните финанси, в замяна на отстъпки от тяхна страна и финансиране на стойност 53.5 милиарда евро до средата на 2018 година.

Атина предлага нови мерки, като повишаване на данъците за корабовладелците и отмяна на отстъпките по данъка добавена стойност за гръцките острови, за чието запазване по-рано Атина настояваше. Гръцкото правителство също така смята да увеличи ДДС за ресторантите, да проведе пенсионна реформа и да състави график за приватизация на държавна собственост.

В замяна на тези реформи Гърция очаква кредиторите да преразгледат целевите ориентири по размера на първичния профицит на бюджета за предстоящите 4 години и да й бъде предоставена нова програма за финансова помощ в размер на 53.5 милиарда евро.

Еврозоната получи в последния възможен срок снощи нови предложения за реформи, обещани от Гърция, която се надяват да получи трети пакет за помощ и да остане в еврозоната, обяви говорителят на председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

"Новите гръцки предложения бяха приети от президента на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Важно е, че институциите (кредиторите) ще ги вземат предвид в оценката си", обяви говорителят.

Тези предложения за реформи ще бъдат представени преди полунощ в четвъртък (22:00 UTC) на кредиторите на Атина (ЕС, ЕЦБ, МВФ), които бяха поставили ултиматум на балканската страна.

Кредиторите ще приемат "незабавно" документите, каза европейски източник, и в събота те ще бъдат обект на разглеждане от финансовите министри на еврозоната, преди извънредна среща на върха на 28-те страни на Европейския съюз, свикана в неделя в Брюксел, съобщават БГНЕС и "Фокус".

С тези предложения, вече на масата, кредиторите ще могат да "оценят размера на програмата за помощ" за Гърция, каза друг европейски източник.

Гърция официално се обърна в сряда към еврозоната - основният й кредитор - с ново искане за помощ през следващите три години, трето от 2010 г., в замяна на задействане на нови бюджетни усилия. Ако сметката не излезе, срещата в неделя може да се превърне в кризисна среща на върха, инициирана от гръцкото излизане от зоната на единната европейска валута.

Тези предложения ще бъдат внесени и в гръцкия парламент в петък, за да получат зелена светлина, според агенция АНА, предаде АФП.

По неофициални данни планът на властите в Атина предвижда съкратени разходи и увеличени с данъци приходи за общо 13 милиарда евро и искане за нов заем в размер на 50 милиарда евро.

По-рано германският финансов министър Волфганг Шойбле каза, че не е "оптимист относно мерките, взети от гръцкото правителство, за да извади страната от кризата". "В разговор с новия финансов министър Евклидис Цакалотос призовах най-сетне да бъдат взети някакви мерки", каза още Шойбле.

Лидерите от ЕС се събират в неделя, за да направят последен опит да спасят споразумението с Гърция след месеци на язвителни преговори, които доведоха страната до ръба на напускане на еврозоната.