Журналистът и водач на листата на „Зелените“ за евроизборите Атанас Чобанов изпрати до Клуб Z възражение срещу твърденията на Мартин Димитров в негово интервю за изданието.

По-рано Светослав Малинов, Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок внесоха при главния прокурор сигнал срещу министъра на икономиката Драгомир Стойнев за закононарушение по скандала „Карадере“.

В интервюто за Клуб Z Димитров заяви, че правителството е взело решение да подпомогне проекта на „Мадара Юръп“ още преди фирмата да е регистрирана, че собствеността все още не е изцяло разкрита и че Реформаторите очакват Сотир Цацаров да поиска отмяна на акта на кабинета.

Гръмката акция за съжаление е необмислена и вместо "да извади очите на властта", може да изпише вежди. Защото зададените на прокурорите въпроси не са формално издържани и така вдигат топката на "инвеститорите" и техните закрилници в правителството“, коментира Чобанов, който разследва и други подобни случаи по Черноморието.

Фирмата била регистрирана още на 5 февруари 2013 г., а декларациите за обявяване на действителните собственици са регистрирани ден преди решението на кабинета, уточнява Чобанов.

Проблеми с това инвестиционно предложение има много, но най-важните не са тези проблеми, които гръмко бяха оповестени днес по време на ПР акцията на Реформаторския блок пред прокуратурата“, твърди водачът на „Зелените“.

Според него хвърлянето на такива "прокурорски димки" затъмнява истинските въпроси за проекта - за правата на Нормън Фостър и Георгий Станишев, за липсата на ликвидност, за становището на Районната инспекция по околна среда и води, че на това място не могат да се строят хотели, за това, че Драгомир Стойнев е бил информиран за всички пороци на проекта, но въпреки това е внесъл предложението.

И най-вече въпросът КОЙ е приятелят на инвеститорите във властта, който им е помогнал“, пита Чобанов.

Скандалът „Карадере“ е първата тема, която сини и зелени избраха за начало на кампанията си за изборите за Европейски парламент. Светослав Малинов е евродепутат в момента и е втори в листата на Реформаторския блок след Меглена Кунева. Атанас Чобанов пък ще оглави листата на „Зелените“ заедно с Даниела Божинова.