От банкера-блогър в изгнание Цветан Василев продължават да идват дълги текстове, изпълнени с яд, обвинения и лична обида. Те изобилстват от оправдания, намеци, полутвърдения, твърдения под формата на въпроси и все още много малко директни обвинения.

Освен доказателство, че Василев вече е напълно сам пред компютъра, те показват и как е работил и продължава да работи моделът КОЙ - сливането между политици, магистрати и медии в един порочен кръг.

Ето какво пише всъщност между редовете на писмата от Белград:

- Схемата КТБ не е била подвластна на закони, да не говорим за някакви си етични правила, а на тайни срещи по хотели, спа комплекси и частни офиси с подземни паркинги, предимно в извънработно време. Вече ясно се вижда целия политически воал, който я е защитавал, за да се превърне в най-големия български холдинг с 10% от БВП. Вътре влизат политици от всички основни партии, в това вече няма никакво съмнение.

- Около банката, с помощта на услужливи политици, е изградена паразитна структура от бизнеси, силно зависещи от държавните регулатори. Вижте списъка с изброени фирми - единствените експортноориентирани фирми са две винарни (с нелоши вина, между другото), но с кредити в размери, тотално несъответстващи на годишните обороти и печалбите според финансовите им отчети.

- Банката не е управлявала парите на вложителите си консервативно, както пише в закона, а ги е излагала на пазарен и юридически риск, идващ от свързаните си фирми. Според Василев това продължава да е съвсем нормално и общоприето, което означава, че вероятно подобно е положението и в останалите банки с български собственици. Ако тези свързани бизнеси не вървят добре - било то зимни курорти, приватизирани соцгиганти или производство на отлежали мускатови ракии - накрая идва държавата, която спасява всичко. Честито, ето това е формулата на капитализма по български.

- В България можеш да си собственик на 10% от БВП - т.е. осем милиарда лева, и общият размер на платените ти данъци да е 40 млн. лева за неизвестно дълъг период назад. Тези, които правят разлика между милион и милиард, могат да изчислят сами какво значи това и да се надяват, че останалите 90% от БВП не са в подобни ръце, защото тогава и сегашната минимална работна заплата щеше да ни се види космическа.

- Цели държавни институции като Националната агенция по приходите и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество са под директното влияние на вечния балансьор ДПС. Това продължава и сега, при управлението на ГЕРБ, които успешно играеха ролята на опозиция по време на протестите срещу кабинета Орешарски. Тези институции са слепи за едни, а удрят като бухалки други. Спомнете си и злощастната комисия за превенция на конфликта на интереси и тефтерчетата с ДП, превърнало се в 10.

- Моделът КОЙ - изненада! - включва и големите български частни телевизии, които са най-влиятелните медии в страната. Един рекламен бос, който преди пет години разкри миноритарното си участие в едната телевизия (и с неясно влияние върху редакционната политика на телевизията в частта новини и публицистика) се оказва с огромни задължения към политически-зависимите бизнеси на модела КОЙ. Другата голяма частна телевизия също не е изключена от този модел - там ръководството е в бордове на свързани фирми заедно с адвоката, представляващ офшорните фирми, управляващи веригата имоти на Делян Пеевски.

Лица от управлението и на двете частни национални телевизии са в изтеклия списък с посетители на килимчето при банкера Василев, но не очаквайте да чуете подобни неща от техния ефир. Механизмите на овладяването на държавата стават все по-ясни и отчетливи, но явно не можем да разчитаме нито на прокуратура, нито на политици, нито на големите телевизии да говорят открито за това.

Въпросът КОЙ вече си има достатъчно ясен отговор, време е вече да питаме ЗАЩО, КОЛКО и най-вече - ДОКОГА?