► Иран се задължава да не се стреми абсолютно при никакви условия към притежаването, разработването или получаването на достъп до какъвто и да било вид ядрено оръжие.

 

Това се казва в документа на постигнатото днес споразумение между Техеран и шесте световни сили, предаде ТАСС.

► В замяна на Ислямската република е обещана отмяната на санкциите на Съвета за сигурност на ООН, както и на всички многостранни и национални санкции, свързани с нейната ядрена програма. Сред тях са мерките за достъп в сферата на търговията, технологиите, финансите и енергетиката. Иран ще разглежда връщането на санкциите като повод за излизане от споразумението с "шестицата".

► Дългосрочният план включва отделни съгласувани ограничения върху всички действия по обогатяването на уран и свързани с обогатяването му за първите осем години. Те ще бъдат съпроводени с поетапна оценка за преминаване в разумни темпове към следващия етап от работата по обогатяването на уран единствено с мирни цели.

► Иран се съгласява да не обогатява уран с концентрация над 3,67 на сто в продължение на 15 години. Цялата работа по обогатяването и изследавателската дейност ще се извършват единствено на обекта в Натанз. На обекта във Фордо няма да се извършват нито обогатяване, нито изследвания и няма да бъдат съхранявани ядрени материали.

► Параметрите по реконфигурация на реактора в централата в Арак ще бъдет определени от международен консорциум. Мощностите на намиращия се там реактор с тежка вода няма да превишават 20 мегавата.

► Съвместният всеобхватен план за действие, приет в края на преговорите, ще прекрати действието си десет години след деня, в който бъде приета съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

► Ако Иран не оказва сътрудничество, санкциите срещу него могат да бъдат върнати до 65 дни след официалното им отменяне.

► Оръжейното ембарго срещу Иран продължава да действа в продължение на още 5 години. Възможно е обаче страната да получи доставки в този период, но само след решение на Съвета за сигурност.

► Всички участници в преговорите, включително ЕС, ще имат глас в т. нар. Конфликтна комисия под ръководството на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. Решенията ще бъдат приемани с консенсус. Комисията ще се събира на всеки три месеца, а също така и по искане на някоя от страните. Срещите ще се провеждат в Ню Йорк, Виена или Женева.

Споразумението обаче не включва закриването на който и да било ядрен обект в Иран, твърди техеранската агенция ИРНА. Ислямската република ще може да продължи изследването и разработката на нови модели центрофуги по обогатяването на уран.