Минути преди 2 ч след полунощ гръцкият парламент одобри със значително мнозинство реформите, поискани от Еврозоната, предаде Би Би Си. Така страната ще получи третия спасителен пакет от кредиторите.

Дебатите приключиха в 1,40 ч местно и българско време. Т.е. 40 минути след изтичането на крайния срок.

След това всеки депутат трябваше да каже на всеослушание "да" или "не". Един от първите гласували бе доскорошният финансов министър Янис Варуфакис, известен с острия си и цветист език. Той произнесе категорично "не".

Гръцкият парламент каза "да".

Споразумението бе подкрепено от 229 депутати в 300-членния парламент. 64-ма гласувапа против. 30 от тях бяха съпартийци на премера Алексис Ципрас от радикалната левица СИРИЗА.

Разгорещените обсъждания "за" и "против" новото споразумение продължиха близо седем часа. Депутати си крещяха един на друг и се обиждаха, без да пестят изразите си. Най-освиркван бе лидерът на консервативната опозиционна партия "Нова демокрация" Вангелис Мимаракис. Гласовете на десницата обаче се оказаха решаващи за вота.

В това време пред парламента станаха кървави сблъсъци. Демонстранти, чийто брой се увеличаваше с всяка минута, мятаха запалителни бомби по сградата. Полицията им отвръщаше с палки и сълзотворен газ. Според Би Би Си са арестувани 40 протестиращи.

Ципрас призова съпартийците си от СИРИЗА да гласуват за споразумението. Панос Каменос, оглавяващ коалиционния партньор "Независими гърци", настоя хората му да гласуват против съвестта си, но единствено със съзнанието, че така ще спасят Гърция.

Малко след полунощ Ципрас напусна парламента и отиде в премиерската си резиденция. Той каза, че ще чака там резултатите, тъй като не искал да се губи време с произнасянетона нега заключтелна реч.

След полунощ обаче се върна в залата и бе принуден да се обърне към депутатите.

"Призвани сме да вземем решение с голяма отговорност. Оставихме като наследство достойнство и демокрация. Посяхме семената, които ще донесат плодове в Европа", заяви Ципрас.

Заклетата противничка на споразумението Зои Константинопулу

Същото като него стори и шефката на парламента Зои Константинопулу - заклет противник на споразумението Тя първо напусна сградата, като заяви, че не желае да участва по-нататък в дебатите. След броени минути обаче се върна обратно и избълва остри нападки по адрес на кредиторите и ЕС.

"Днес е черен ден за парламента и ЕС", каза тя и съжали, че депутатите нямат много време за обсъждане. "Чрез изнудване ни накараха да погребем парламентарната процедура."

Час преди полуощ шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че има надежда за преструктуриране на гръцкия дълг. Кредиторите от ЕС били все по-близо до тази идея.

Малко след това председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум съобщи, че още в четвъртък преди обед министрите на финансите от страните от Еврозоната ще проведат конферентен телефонен разговор.

Ето какви са условията, които Гърция трябва да изпълни, за да получи жизнено важните пари по спасителния пакет.

До 15 юли:

    ► Унифициране на ДДС ставките и разширяване на данъчната основа, така че да се увеличат приходите

    ► Приемане на първоначални мерки за подобряване на дългосрочната устойчивост на пенсионната система като част от цялостна пенсионна реформа

    ► Гарантиране на пълната независимост на ЕЛСТАТ - националната статистическата служба

    ► Пълно прилагане на съответните разпоредби от Договора за стабилност, координиране и управление в Икономическия и паричен съюз, най-вече пускане в действие на Фискалния съвет, преди финализиранe на Меморандума за разбирателство и въвеждане на квазиавтоматични съкращения на разходите при отклонения от амбициозните цели за първичния излишък след консултация с Фискалния съвет и които са обект на първоначално одобрение от институциите

До 22 юли:

    ► Приемане на Граждански процесуален кодекс, който да съдържа мащабна реформа на процедурите и договореностите в системата за гражданско правосъдие и който значително да увеличи скоростта на съдебните процеси и да намали разходите

    ► Прилагане на Директивата за възстановяване и преструктуриране на банките с подкрепата на Европейската комисия

Освен това, от Атина се изисква още:

    ► Провеждане на амбициозни пенсионни реформи и определяне на начин на компенсиране на ефекта от постановлението на Конституционния съд за пенсионната реформа от 2012 г., както и прилагане на клаузата за нулев дефицит при взаимно приемливи алтернативни мерки до октомври 2015 г.

    ► Приемане на по-амбициозни реформи на стоковите пазари с ясен график за прилагане на всички препоръки от каталог номер 1 на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), сред които неделна търговия, периоди на продажба, собственост на аптеки, мляко и фурни с изключение на фармацевтични продукти, за които препоръките ще бъдат приложени по-нататък, както и отварянето на затворените професии и сфери, например фериботния транспорт

    ► На енергийните пазари да се пристъпи към приватизация на оператор за подаване на електрическа енергия АДМИЕ, докато бъдат приложени мерки със същия ефект за конкуренцията

    ► На трудовите пазари да бъдат щателно преразгледани и осъвременени колективните договори и, в съответствие със съответната директива на ЕС - колективните уволнения, заедно с графика и подхода, договорени с институциите. На основата на тези преразглеждания политиката на трудовите пазари трябва да бъде в съцвучие с най-добрите международни и европейски практики и не трябва да включва връщане към политиките от миналото, които са несъвместими с целите на насърчаването на устойчивия и всеобхватен растеж

    ► Да бъдат предприети стъпки за засилване на финансовия сектор, включително решителни действия по неефективните заеми и мерки за засилване на управлението на Гръцкия фонд за финансова стабилност (ТФФС) и банките, най-вече чрез елиминиране на всякаква възможност за политическа намеса в процеса на назначенията

В добавка към всичко това гръцките власти трябва да предприемат следните действия:

    ► Да разработят значително ускорена приватизационна програма с подобрено управление. Гръцките ценни книжа ще бъдат прехвърлени в независим фонд, който ще осребри авоарите чрез приватизация и други средства. Осребряването на амоарите ще бъде един от източниците на насроченото изплащане на новия заем от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) и ще генерира чрез новия заем обко 50 милиарда евро, от които 25 милиарда ще бъдат използвани за изплащането на рекапитализацията на банките и други авоари. 50 на сто от всяко останало евро (т.е. 50 на сто от 25 милиарда евро) ще бъдат използвани за намаляване на дълга в съотношение към БВП. Останалите 50 на сто ще бъдат използвани за инвестиции.

Този фонд ще бъде създаден в Гърция и ще бъде управляван от гръцките власти под надзора на съответните европейски институции. В съгласие с институциите и в ссъзвучие с най-добрите международни практики трябва да бъде приета законодателна рамка, която да гарантира прозрачни процедури и адекватни оценки за продажба на авоарите съгласно принципите на ОИСР и стандартите за управление на държавните предприятия.

    ► Да бъде модернизирана и значително усилена гръцката администрация и да бъде приложена програма под надзора на Европейската ковисия за повишаване на капацитета и деполитизация на гръцката администрация. Първото предложение трябва да бъде направено до 20 юли след обсъждане с институциите. Гръцкото правителство се ангажира да намали още повече разходите за администрацията в съ ответствие с графика, съгласуван с институциите

    ► Да извършат пълна нормализация на методите на работа с институциите, включително на необходимата работа в Атина, да подобрят прилагането и наблюдението на програмата. Правителството трябва да се консултира и споразумее с институциите за всички проектозакони в съответните сфери в подходящи срокове, преди да ги прати за публично обсъждане или дискусии в парламента. Срещата на Еврогрупата отново подчертава, че прилагането е ключът и че в този контекст приветства намерението на гръцките власти да поискат до 20 юли подкрепа от институциите и държавите членки техническа помощ

    ► С изключение на проектозакона за хуманитарната криза гръцкото правителство ще преразгледа с цел допълнение законите, приети като противовес на споразумението от 20 февруари (за удължаване на спасителната програма за Гърция с 4 месеца - б.р.), чрез наново поемане на предишните ангажименти по програмата или чрез посочване на ясни компенсаторни еквиваленти за придобитите права.