Дисциплинарната комисия на БФС глоби "Марек" (Дупница) с рекордните за родния футбол 210 000 лева за уговорени мачове през миналия сезон, в който отборът играеше в "А" група.

По информация на Клуб Z става въпрос за девет срещи, всичките подадени от УЕФА на БФС с гриф "съмнителни". Любопитно е, че "Марек" фигурира във всичките. И в един двубой "Хасково", поради което за същото провинение глобата на южняците е само 10 000 лева.

В текства с днешните решения на ДК се казва следното:

"За официални уведомления от UEFA за съмнения за предварително уговорени резултати от футболни срещи, на основание чл.46, ал.6, б. А и Б от ДП 2014/2015 г. ДК наказва ПФК „Марек”гр. Дупница с имуществуна санкция в размер на 210000 лв.

За официално уведомление от UEFA за съмнения за предварително уговорен  резултат от футболна среща, на основание чл.46, ал.6, б. А от ДП 2014/2015 г. ДК наказва ПФК  „Хасково”гр. Хасково с имуществуна санкция в размер на 10000 лв."

Става въпрос за т.нар. "черно тото". УЕФА има съгледвачи, които следят за паричните потоци в букмейкърски къщи. Точно на тази база е информацията към БФС - в Швейцария са заподозрели, че е имало нереално високи залози на определени точни резултати, които са се случили. Сигналите стигат до експерта по почтеността в родната централа Марио Костурков, който прави разследване и от своя страна придвижва случая до дисциплинарната комисия.

Сред 9-те уредени мача са станали прочут покрай "Господари на ефира" - "Марек" - "Лудогорец" 0:4, а също така "Марек" - "Локомотив" (Пловдив) 1:4, ЦСКА - Марек 5:0, "Лудогорец" - "Марек" 3:0...

По случая върви проверка също на полицията и прокуратурата.

В края на октомври миналата година "Марек" бе глобен с 10 000 лв. - само за една симулативна среща от есенния полусезон.