НИЯ КАРАДЖОВА

Матурите и изпитите след седми клас през новата учебна година за първи път ще се проведат в два последователни дни. Досега редовно между изпитите се оставяше поне един ден пауза за преговор и почивка на зрелостници и кандидат-гимназисти.

Според проект на МОН за график на учебната година зрелостният изпит по български ще бъде на 26 май, а матурата върху втори предмет по желание - на 27 май. На същите дати ще бъдат съответно изпитът по литература след седми клас и този по математика. За останалите ученици тези дни ще бъдат неучебни, така че се сливат с почивните 24 и 25 май, както и със съботата и неделята, което им дава 6 дни допълнителна ваканция.

Според родители и учители обаче сгъстеният по този начин график на изпитите може да попречи на децата да се представят добре на втория тест. Също в три последователни дни – от първи до трети юни, ще се проведат и останалите изпити от външното оценяване на седмокласниците – по природни и обществени науки, както и по чужд език.

Новият график предвижда по-кратка пролетна и по-дълга зимна ваканция. Зимната ще трае вече 9 вместо само три дни. Тя ще започне на 30 януари и ще трае до 7 февруари. Вторият учебен срок започва на 8 февруари. Пролетната пък ще бъде по-кратка с три дни, отколкото през тази година - от 2 април до 10 април. Коледната ваканция по традиция трае от 24 декември до 3 януари.