Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев (ДСБ) заяви, че е готов да се откаже от съвместното управление с ГЕРБ заради проблемите с т.нар. съдебна реформа, но посочи, че преди тази стъпка има алтернатива - радикална съдебна реформа, която не зависи от конституционно мнозинство.

"Естествено, че бихме се отказали, въпросът е в резултат от какво. Това е сериозен разговор, който трябва да се проведе в блока, но преди него има друго решение - радикална реформа в съдебната власт, която не зависи от опозицията, а от мнозинството", коментира пред Би Ти Ви Радан Кънев.

Подкрепените от ГЕРБ предложения за съдебна реформа, които започват с промени на Конституцията, стигнаха до задънена улица, след като преди ден ДПС заяви, че няма да ги подкрепи, защото иска да бъде направен нов проект за реформи.

"Ако има отбор на управляващи партии, в които влиза ДПС, тогава нашата част в мнозинството е излишна", категоричен е лидерът на ДСБ.

Кънев направи алегория на предложенията на Реформаторите за съдебна реформа с домашния ремонт, при който жената искат да се ремонтира всичко, и то бързо:

"Моя компромис беше: детската стая и банята няма да ги пипаме, банята и спалнята ще ги пипаме. Това е нашият компромис. Ние сме се отказали от сериозни реорми за в бъдеще. Съдебната система има нужда от ремонт, тя не е женски каприз. Правим поредната реформа за имитация на чужденците. Като се опитваш да промениш нещо, без да промениш нищо, нещата се разбъркват и става по-лошо", категоричен е Кънев.

"Никога нищото не може да доведе до промяна. Всичко плюс нула е равно на същото нещо. А всичко по нула е равно на нула", допълни той.

"Ако няма национално отговорно конституционно мнозинство, а се търсят повърхностни имитации, тогава мнозинството в парламента трябва да се събере и да каже: Опозицията е безотговорна, тя отказва да одобри дори санитарния минимум. Тогава трябва да се сетим да направим по-радикални промени чрез промяна на закони. Като законово прекратяване на мандата на сегашния висш съдебен съвет. Ограничаване на правомощията на главния прокурор", даде пример Кънев.

"Ако ДПС иска да се променя, ние имаме протегната ръка. Ако ДПС иска да имитира за пореден път промяна и да ни включат в имитационното мнозинство, това не може да бъде", категоричен е Кънев.

"Ние сме стигнали до абсолютния минимум, от който ако слезем още надолу в дълбочина на реформата, от нея няма да има смисъл. Не можем да ходим в Брюксел да лъжем хората, защото те много добре знаят какво се случва", смята лидерът на ДСБ.

"Ние сме отстъпили толкова много в момента, че опираме на границата на търпението на избирателите. В името на висши национални цели човек може да отстъпи и от настроенията на избирателите, но не може да влезе в блатото на нищоправенето, за да се асоциира с мнозинството. Аз не съм част от нищоправенето", казва Кънев.

Той коментира и медийната атака срещу Реформаторите, която според бившия лидер на ДСБ Иван Костов се дирижира от ДПС така:

Безспорно се води атака, изключително първична. Удрят ни със старите клевети срещу г-н Костов, които датират от 2000 г.. Дали ДПС организира тази атака? На пръв поглед изглежда така. Медийна среда изглежда посредник на интересите на политическата и съдебната мафия. Ако ДПС плюе на тази мръсна кампания ще покаже, че не я подкрепя, казва Кънев