На 31 юли 1825 г. датският физик Ханс Кристиан Оерстед открива алуминия. Така точно преди 190 г. той практически дава крила на човечеството, получавайки в лабораторията си алуминий в чист вид.

Откриването на промишления метод за производство на алуминий буквално дава крила на самолетостроенето.

Съединенията на алуминия са били познати от древни времена, но през 1825 г. той е струвал повече от златото. Само за десет години по-късно цената му пада с 90 %. Първото описание на съединенията на алуминия е дадено през 1808 г. от английския химик Хъмфри Дейви, който ги нарича Aluminum и прави опити да ги произведе.

През 1866 г. почти едновременно и независимо един от друг Чарлс Мартин Хол в САЩ и П. Ерц във Франция откриват съвременния промишлен метод за получаване на алуминий. Техните усилия правят възможно създаването на първите изцяло метални самолети, а с тях - и на първите пътнически въздухоплавателни машини.

                 Ханс Кристиан Оерстед

Ханс Кристиан Оерстед (правилно произношение Йорстед) е един от най-изявените учени на ХIХ век, който изиграва решаваща роля в разбирането на електромагнетизма. През 1820 г. той наблюдава, че стрелката на компаса се отклонява от магнитния северен полюс, когато наблизо се включва и изключва електрически ток в проводник. Това показва, че електричеството и магнетизма са свързани явления, откритие, което полага основите на теорията на електромагнетизма и изследванията, които по-късно създават технологии като електродвигателите, радиото, и телевизията. Единицата от системата CGS за интензитет (напрегнатост) на магнитното поле – оерстед, е наречена така в негова чест.

Освен по електромагнетизма, той е работил в областта на свиваемостта на газовете и течностите, и диамагнетизма. Оерстед има значителен принос в областта на химията с откриването на пиперина (1820 г.), една от лютите съставки на пипера, както и, разбира се, получаването на алуминия през 1825 г.

Нека да видим какво още се е случило на 31 юли в снимки.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив