ГЕРБ и реформаторския блок заедно "осакатиха" референдума, под който сами са се подписали и след това взаимно се обвиниха за това. След като стана ясно, че от трите президентски въпроса остава само най-безобидният и трудно реализируем, двете партии в коалицията се оправдаха с изникнали в последния момент колебания и с... проблеми с пулта за гласуване.

Както Клуб Z писа, от трите въпроса "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?" и "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" остана само последният.

Останалите не бяха приети и това стана с помощта на реформаторите, които гласуваха "против" и "въздържал се", но и с тази на ГЕРБ, чийто депутати мистериозно изчезнаха при гласуването на въпроса за задължителното гласуване и така не можаха да се съберат достатъчно гласове "за". Отделно групите и на Блока и на АБВ днес гласуваха в доста намален състав.

Изпаряването на двадесетина депутати от ГЕРБ между двете гласувания на въпроса бе решаващо. При първото гласуване на текста за задължителния вот 80-гербери го подкрепиха, което му осигури приемане с общо 98 гласа. Филип Попов от БСП обаче поиска прегласуване и изведнъж, за по-малко от минута, хората на Бойко Борисов станаха 55. Така текстът отпадна. 

Герберите подкрепиха държавния глава за мажоритарния вот, но тук показно направиха реформаторите. Първо депутатите на Блока се оказаха недостатъчно и второ - гласуваха "против" и "въздържал се". При прегласуването таблото показа: "89 "за", 85 "против" и 22 "въздържал се". Така въпросът не мина.

И последваха обясненията:

Реформаторът Петър Славов обясни, че депутатите от групата му са гласували по съвест и не е имало предварително решение за подкерепа или неподкрепа на въпросите. После обаче допълни, че що се отнася до мажоритарния вот, от Блока гласували "против" понеже не бе прието тяхното предложение за редакция на въпроса. По отношение на задължителния вот в групата имали шарени мнения - някои били "за", други смятали, че е противоконституционно.

Славов все бе принуден да признае, че и реформаторите са се подписали в подписаката, която се събира преди година от Инициативен комитет за внасянето на същите тези нередактирани въпроси на президента за разглеждане в НС. И подложен на въпросите защо тогава не ги подкрепихте, вдигна рамене:

"Референдум ще има. Най-малкото за електронното гласуване".

От средите на ГЕРБ пък дойде любопитно обяснение. На въпрос към председателя на правната комисия Данаил Кирилов къде се изпариха 20-ина депутати на партията, той отвърна: 

"Един колега каза, че от миналата седмица има проблеми с пулта за гласуване".

Яснота внесе председателя на групата Цветан Цветанов. Цветанов първо обвини реформаторите:

"Не беше коректно".

По думите му по отношение на мажоритарния вот, е било "ясно заявено" от Блока още преди влизането в зала, че ще има подкрепа. "Те участваха в подписите", напомни и зам.-шефът на ГЕРБ по адрес на реформаторите.

Но оказа се, също като тях и в партията на Росен Плевнелиев имали колебания за задължителното гласуване, под което са се подписали ионаче преди година. Или поне така Цветанов обясни как между двете четения част от депутатите от ГЕРБ са се разколебали.