Книги и писатели ще владеят столичната улица „Ангел Кънчев“ на 16 август – и всеки ще може да поговори с някои от най-актуалните съвременни млади автори, да ги чуе и да им разкаже своите истории. Тогава е третата неделя от вече традиционния фестивал „София диша“, който се провежда за шести път. Общо в пет дни в месеца жителите и гостите на града ще могат да излязат на открито, да се насладят на различни изкуства, разделени тематично, да се видят с приятели, да седнат на по питие и да се порадват на емблематични улици, освободени от автомобилно движение… макар и само за ден.

В първата от неделите на август – само след два дни, на 2-и, фестивалът е посветен наекологичната тема и ще се проведе в района на Малките пет кьошета. Там различни щандове ще имат малки биостопанства от цялата страна, кандидатствали за участие във фестивала. Те ще обяснят на гостите за природосъобразния начин на живот, ще покажат продукцията си и ще убеждават защо е толкова важна екологията в днешния бърз живот на големия град.

„Пиротска“ ще приюти визуалните изкуства в неделя №2 на месеца – на 9 август. Една от големите атракции сред множеството артисти, работилници и ателиета, заявили участие, ще бъде огромната карта на града, наречена „София за малчугани“. Тя ще бъде рисувана в движение, а всеки ще може да оцвети на нея любимо свое място в столицата – по лично усмотрение.

Литературата пък превзема ул. „Ангел Кънчев“ на 16 август. Градското пространство ще е изпълнено с щандове на издатели, които ще показват новите си и най-интересни заглавия, а за четене са поканени и авторите от поредицата „Нова поезия и проза“, начело с Йордан Радичков-внук, който наскоро издаде дебютния си сборник с разкази.

Събитието, разбира се, няма да е чисто и просто четене на техни творби – гостите на „София диша“ ще могат да поговорят и с младите писатели, да им разкажат своите истории и току виж те биха били пресъздадени в разкази!

Почитателите на спорта ще имат своята тематична неделя на 23 август на „Цар Иван Шишман“, откъдето всъщност започна „София диша“ през 2010 г. Акцентът пада върху факта, че през 2018 г. София ще е столица на спорта, а организаторите обещават да се видят спортове, които са много любопитни за изпълнение в градска среда.

Завършекът на тазгодишния фестивал ще се случи на 30 август на улица „Оборище“ с много музика и танци. На мястото ще се издига и голяма сцена, а гвоздеят на вечерта ще е импровизация с публиката на цигуларя и китарист Константин Кучев.

Организаторите на „София диша“ и тази година са работили активно и в тясно сътрудничество със Столичната община, а като партньор този път се включва и Националният дворец на културата. По време на фестивала ще се проведе и социологическо проучване сред участниците, от които да стане ясно дали те са доволни и дали си тръгват със сбъднати предварителни очаквания. Резултатите от това изследване ще бъдат оповестени в края на септември, а целта събитието, вече едно от стратегическите в културния календар на столицата, да се подобрява и разширява.

Площад СЛАВЕЙКОВ