Русия ще завре с шутове,  да ги е... българите, румънците и другите европейци там, където им е мястото...

Това се чува в телефонен разговор между двама руски посланици в Африка, разпространен в YouTube.

Разговорът се води на 30 март между посланика в Еритрея Игор Николаевич Чубаров и колегата му в Зимбабве и Малави Сергей Викторович Бахарев. Двамата коментират обсъждането в ООН на руската анексия на Крим от Украйна. Повечето страни заклеймиха действията на Москва.

В началото Чубаров поздравява Бахарев, че "неговата страна", т.е. Зимбабве, проявила разбиране на ситуацията и подкрепила присъединяването на Крим към Русия. Еритрея пък се въздържала, жалва се Чубаров. Бахарев заявява, че пътувал до Малави и се опитал да убеди тази страна да заеме руската позиция, но там излезли "шибаняци".

И тук започва да говори Игор Чубаров.

"Сега задачата ми е проста. С посланиците на ЕС говоря само в една насока: Пичове, Крим си го взехме, но това все още не е шибаният край (смее се). По-нататък вземаме, да го е..., вашата Каталуня, Венеция, а също така Скотландия (точно така дипломатът нарича Шотландия, като си прави игра на думи със "скот" - б.р.) и Аляска. Тогава за малко ще се успокоим."

"На първия етап ще се успокоим", отвръща Сергей Бахарев.

"Да, на първия, оттам нататък ще му мислим", казва през кикот Чубаров и продължава: "Всички тези, да ги е..., погранични страни - Латвия, Естония и други европейци, а също така румънците и българите ще ги заврем с шутове да ги е... там, където им е мястото." Товасе чува в 3-ата минута и 43-ата секунда на петминутния запис.

Бахарев обаче е на друго мнение. "Не, по-добре да не ги завираме никъде. По-добре Калифорнщина, Маямщина, запустелите райони", казва посланикът в Зимбабве.

След това двамата дипломати предлагат да бъдат организирани референдуми в "Маямщина", т.е.Маями, където 95 на сто от населението е руско, а също така и в "Лондонщина".

"Да, ти си прав. Нека да оставим засега румънците и тези... българите да се мотаят в Евросъюза", казва Игор Чубаров.

"Заедно с балтийските лайна", добавя Сергей Бахарев.

"Наскоро нещо си приказваме с посланика на Евросъюза. И той ми казва: "Слушай, вземи си ги обратно Румъния и България. Не, момчета, отговарям, няма да стане", заявява Чубаров.

"Яжте си го това сами с лъжици", добавя Бахарев.

И след това двамата дипломати приключват разговора помежду им.

Автентичността на разпространения запис не е потвърдена от други източници. Русия още не е направила коментар по въпроса.

Западни медии веднага припомниха, че Москва първа започна да разпространява в интернет скандални разговори. Първо в интернет изтече разговор между зам. държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд и американския посланик в Киев. Тогава Нюланд прати Европейския съюз "на майната му".

Съвсем наскоро пък изтече разговор на украинската експремиерка Юлия Тимошенко с политика Нестор Шуфрич, в който тя призовава руснаците в Украйна да бъдат избити с атомно оръжие. Тимошенко призна за разговора, но заяви, че пасажът за руснаците е бил монтаж.