Денят е 22 юли, сряда. Преди обяд в парламента се провеждат поредните консултации за промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. ДПС предлага внесеният от Министерския съвет проект да „умре от естествена смърт“ и подготвя свой проект, в който Висшият съдебен съвет отново се разделя, но в прокурорската колегия мнозинство имат представителите на обвинението. Това е денят преди историческия компромис и нещата изглеждат в задънена улица.

Вечерта в 19:22 часа на сайта на президента е публикувана позиция на Росен Плевнелиев, че „постигането на съгласие за разделянето на ВСС на две колегии и засилване ролята на Инспектората е добра основа, която следва да се подкрепи сега".

Още в тази позиция всичко останало е оставено за друг път:

"Това ще позволи в бъдеще да се продължат усилията за реализирането и на другите добри идеи като отмяната на тайното гласуване във ВСС, разширяването на кръга от лица, които могат да сезират Конституционния съд, промени в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони."

Тогава вероятно сте се питали какво точно става.

На следващата сутрин Лютви Местан решава да седне на масата, на която представители на „Протестна мрежа“ пият кафе, а Радан Кънев обявява „историческия компромис“.

Какво остава скрито?

В късния следобед на 22 юли Лютви Местан отива при президента Росен Плевнелиев, където го очакват ключови западни посланици. Клуб Z потвърди от три независими източника за тази среща, която не бе обявена официално. След запитване, администрацията на президента потвърди за срещата:

„Целта беше всички страни да бъдат убедени да се направи тази първа крачка по отношение на промените в Конституцията. Факт е, че след тази среща (на следващия ден - б.ред.) посланиците излязоха с декларация в подкрепа на съдебната реформа“, обясни ръководителят на прессекретиарата на държавния глава Мария Иванова.

Коментарът от пресцентъра на ДПС бе, че не знаят за такава среща.

Десет дни по-късно в анализ на политическия сезон, написан от Съединените щати, Радан Кънев каза за компромиса: „Постигнахме го сами - и ГЕРБ, и Президентът бяха съгласни на варианта на ДПС."

Но, да се върнем на онзи 22 юли - часове след общата среща на Росен Плевнелиев, Лютви Местан и западните посланици, лидерът на ДПС отстъпи от настояването си прокурорите да запазят мнозинство в своята колегия, а Реформаторите отстъпиха от настояването си за явно гласуване във ВСС и изслушване на главния прокурор от Народното събрание.

Защо?

Липсата на публичност за тази, а вероятно и за други срещи, ограничава възможните отговори на въпросите къде точно е постигнат компромисът, кой кого е убеждавал, каква е цената на една или друга отстъпка. Мненията на различни участници в събитията, които не желаят да бъдат цитирани, оформят поне три версии за тайната среща на Местан с посланиците при домакинството на Плевнелиев.

  • Притиснат от външнополитическата си изолация заради защитата на модела #Кой, Лютви Местан лесно е бил убеден за частични отстъпки от западните посланици. Привърженици на тази версия твърдят, че включването на Местан към мнозинството, което ще промени Конституцията, е станало точно на тази среща. След нея той дори е бил склонен на още отстъпки, но те не са били поискани.

  • Всичко е било договорено неизвестно къде и неизвестно в какъв състав още предварително, като финалните детайли са били изчистени в ранния следобед. Срещата с посланиците е била част от цената, която Лютви Местан е поискал – отново, за да опита да преодолее външнополитическата си изолация заради защитата на модела #Кой.

  • Има, разбира се, привърженици и на една малко по-конспиративна теория - че Плевнелиев е опитал да си осигури подкрепа от ДПС за втори президентски мандат. Още в деня, в който Движението разпространи чрез... ГЕРБ своята версия на конституционни изменения, в кулоарите на парламента депутати коментираха, че Плевнелиев ще се опита да убеди чуждестранните дипломати, че реформата във вида й, предложен от ДПС, не е "осакатена", а е работеща.

И в трите случая срещата е сред най-важните политически събития за това лято, която участниците в нея пожелаха да скрият от обществото.

Текстът е подготвен от екип на Клуб Z.