Совалките "Буран" - някогашната гордост на съветската космическа програма днес лежат покрити с прах и птичи изпражнения в запуснат хангар на космодрума "Байконур" в Казахстан, съобщи Си Ен Ен.

"Муцуната" на "Буран" прилича на кучешка, твърди Ралф Миребс.

Изумителните кадри са заснети от руски блогър, известен в социалните мрежи под ието Ралф Миребс. Самият той споделя, че бил потресен от "тъжния край на тези прекрасни крилати машини". Снимките са публикувани в инстаграм.

На кадрите се виждат совалки - част от програмата "Буран", започната през 1974 и спряна през 1993 г-, вече след разпадането на СССР.

36-годишният Ралф Миребс отишъл да види в какво състояние са машините от чисто любопитство. Той много чел за тях по книгите.

По-близък поглед към ракетата-носител "Енергия-М"

Блогърът отказва да спомене как се е сдобил с разрешение за достъп до територията на космодрума. Той обаче споделя, че влязъл в хангара без проблем. Той изобщо не бил заключен, а вътре нямало жива душа.

"Когато видях совалките, бях изумен от размера им. Бях изненадан и от голямото количество оборудване, останало по стените на хангара", споделя Миребс.

Изоставеният хангар

Хангарът, в който ръждясват совалките, се намира на няколко километра от полигота "Гагарин", от който е изстрелян кодсмическият кораб "Восток" с Юрий Гагарин на борда през 1961 г.

А до помещенията със совалките се намира още една изоставена сграда. Тя е на хангара, в който се помещава изпитателният модел на космическата ракета "Енергия-М".

"Най-добре е хангарът заедно със совалките в него да бъде превърнат в музей", смята руският блогър.

 

Справка на Клуб Z

 

"Буран" е совалка, т.е. космически кораб за многократно използване.  На руски език названието му означава "снежна буря".

Машината е създадена в СССР в средата на 80-те г. на ХХ век. По план е трябвало да бъдат построени пет броя. Направени са само две совалки. Започната е и трета, но тя остава недовършена.

 "Буран" върху "Ан 225". Снимка Уикипедия

За първи и единствен път "Буран" е изстреляна в орбита на 15 ноември 1988 г. с помощта на ракетата-носител "Енергия". На борда няма екипаж и совалката се управлява от Земята.

Полетът на "Буран" трае 206 минути, или 3 часа и 26 минути. За това време корабът обикаля Земята два пъти. При връщането си изпълнява автоматично кацане на площадката до космодрума "Байконур". Въпреки скоростта на странично духащия вятър от 17 метра в секунда совалката каца само на 3 метра встрани и 10 метра по-напред от предвиденото за целта място.

Програмата "Буран" е прекратена през 1993 г.