На 4 август 2007 г. към Марс е изстрелян космическият апарат „Финикс“.

"Финикс" по време на тестове.

„Финикс“ е роботизиран космически апарат, изпратен на научна мисия, част от програмата „Марс скаут“. Целта му бе да потърси околна среда, подходяща за микробиален живот на Марс и да изследва историята на водата на Червената планета. Мисията е ръководена от Луната и планетната лаборатория към Аризонския университет под опеката на Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА. Програмата е реализирана в сътрудничество между университети от САЩ, Канада, Швейцария, Дания, Германия и Великобритания, както и на НАСА, Канадската космическа агенция, Финландския метеорологичен институт, Космически системи "Локхийд Мартин“ и др. авио-космически компании.

Компютърна графика, изобразяваща кацането на "Финикс" на Марс.

„Финикс“ се приземява в 23,38 ч реално UTC (координирано универсално време) на 25 май 2008 г. върху богатите на вода северни полярни региони на Марс Ваститас Бореолис.

На 20 юни с.г. е потвърдено, че почвата, върху която „Финикс“ извършва изследвания е богата на вода под формата на лед. Също така роботизираната ръка, копаейки на различни мяста, достига твърда повърхност. Предполага се, че става въпрос за нов леден слой. След изкопаването на първата "дупка" на Марс, апаратът заснема в нея твърдо бяло вещество, което след 4 сола (марсиански дни) леко се "изпарява". Според учените това е 100 % доказателство, че става въпрос за лед.

Една от първите снимки на "Финикс" от повърхността.

На 27 юни 2008 г. "Феникс" извършва първите си анализи на почвата в камерите на инструмента MECA. Учените наричат този експеримент "мокра химия", защото на практика разбъркаха почвата с вода, специално доставена от Земята, и използваха сензори, за да анализират получената „мътилка“. Анализите изумяват учените с това, че почвата в арктическия регион на Марс е точно като почвата в сухите долини на Антарктида, със същото pH, със соли, достатъчни за поддържането на живот. Това е първият подобен експеримент, който се прави на повърхността на друга планета.

Прякото измерване на pH на почвата показва, че концентрацията на солите е относително ниска. А на практика това означава, че на Марс биха могли да се отглеждат растения като ряпа, фасул, аспержи, въпреки че, за съжаление, температурите и налягането на планетата са твърде ниски, за да поддържат живот.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 4 август по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив