Миньорите поддържаха видеовръзка със
              спасителите си на повърхността.

На 5 август 2010 г. се случва т.нар. Миньорска авария в Копиапо, при която 33-ма чилийски миньори бяха затрупани на 700 м под земята.

Става въпрос за индустриална авария, при която мината „Сан Хосе“ за добиване на злато и мед в Чили, се срутва. Мъжете остават живи и прекарват 69 дни под земята, което е своеобразен рекорд за оцеляване при подобни условия. По време на срутването в мината се намират две групи работници. В резултат на инцидента се вдига облак прах, който заслепява много от тях в продължение на 6 часа, като причинява тежки възпаления на очите им. Първата миньорска група се намира близо до изхода на кариерата и успява да се спаси веднага без инциденти. Основната група от 33-ма миньори остава затрупана дълбоко под земята.

Първият спасен миньор излиза от капсулата.

Мината се намира на 45 километра северно от Копиапо. Работниците са блокирани на около 700 метра под повърхността на земята и на 5 км след входа на кариерата.

Последният спасен миньор току-що е излязъл на повърхността.

Спасителната операция започва на следващия ден, но миньорите са открити 17 дни по-късно - на 22 август. Изваждането на първия започва на 12 октомври 2010 г. В 23,55 ч местно време, като спасителната капсула достига повърхността след 16 минути - на 13 октомври в 0,11 ч. На същата дата в 21,55 ч местно време е изваден и последният миньор, като с това спасителната мисия приключва успешно.

33-мата спасени заедно с тогавашния президент Себастиан Пинера и първата дама.

Мината „Сан Хосе“ е собственост на частна компания, която има лоши резултати по отношение безопасността на труда и е допуснала редица аварии с няколко смъртни случая. Между 2004 и 2010 г. компанията получава 42 глоби за нарушаване на изискванията за безопасност. При авария през 2007 г. мината е затворена, след като роднини на загинал миньор осъждат компанията, но е отворена отново през 2008 г., въпреки че отново не отговаря на всички изисквания.

* * *

Православната църква днес празнува деня на Свети Евсигний. Той бил родом от Антиохия, като през цялото време на царуването на Диоклетиан, Максимиан, Констанций Хлор и Константин Велики, заедно със синовете си служел във войската. След 60 г. служба по времето на Констанций, сина на Константин Велики, напуснал, защото вече бил твърде стар. Тогава се върнал в Антиохия и доживял до времето на Юлиан Отстъпник. По време на пътуване на Юлиан в Антиохия двама езичници спорели помежду си помолили Евсигний да ги спогоди. Старецът разгледал спора по справедливост, но признатия за неправ обвинил Евсигний пред царя, че е християнин. Царят повикал Евсигний при себе си и той го изобличил за отстъпничеството му от Христос. Юлиан заповядал да го обезглавят.

Вижте какво още се е случило на днешния ден по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив