Копривщица ще пали с народни песни духа на българина в края на тази седмица. В петък, на 7 август, започва Националният фолклорен събор. Старопланинският град ще събере мелодии и буйни ритми от Добруджа, Родопа, Странджа, Мизия, Струма… В продължение на 3 дни местността Войводенец ще ехти от песните, музиката и танците на около 12 хил. изпълнители от цялата страна. Празненствата са под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Изданието е и юбилейно, защото е посветено на 50-годишнината от първото надсвирване и надиграване в Копривщица. Откриването е в петък от 11 ч. 101 часа музика ще се носи над поляните в околността. Изпълненията на певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи ще бъдат на 7 сцени. Фолклорните традиции от своя край ще представят състави от София, Враца, Ямбол, Добрич, Търговище, Бургас, Шумен, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Хасково, Разград, Русе, Варна, Силистра, Сливен, Стара Загора, Монтана, Видин, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда от 1965 г. На първото му издание са се събрали над 4 хил. певци, танцьори и музиканти. Фестивалът се провежда през пет години и има конкурсен характер. Преди Копривщица в цялата страна се провеждат местни конкурси, на които се излъчват участниците за националния събор.

Площад Славейков.