"След като ГЕРБ бламира съдебната реформа, предложена от Реформаторския блок, сега партията на Бойко Борисов отхвърля и всички сериозни промени, които здравният министър Петър Москов се опита да наложи в болниците с промените в Закона за лечебните заведения", съобщава в утрешния си брой вестник „Сега“.

Внесените от ГЕРБ промени между първо и четене отменят редица идеи на Москов, коментира изданието. Като най-важна промяна е посочена тази, че здравната каса няма да финансира всяка новопоявила се болница – засега този текст остава, но председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова е изказала резерви към нея.

Променена обаче е първоначалната идея на Петър Москов онко-, кожните и психодиспансерите да се слеят с болниците за активно лечение. Още преди приемането на законопроекта от Министерския съвет, този текст бе променен - диспансерите могат и да сключват договори за осигуряване на комплексни грижи или да стават част от обединения на болници, или да се сливат с големи болници. Задължителното преструктуриране вероятно ще бъде изключено с помощта на внесена поправка преди второто четене от Дариткова.

"Преди законът да бъде гледан на първо четене, Москов беше принуден от премиера Бойко Борисов да се откаже от отмяната на забраната за приватизация на големите университетски и областни болници. Текстовете още са в закона, но предложения да отпаднат има от всички парламентарни групи", припомня „Сега“.

Вестникът изброява и другите предложени от ГЕРБ промени на първоначалния вариант на Москов - за акредитацията на лечебните заведения, за изискването директорите и управителите на болници и поликлиники да имат задължително квалификация по здравен мениджмънт.

"Сега“ припомня, че при първото правителство на Бойко Борисов депутатите на ГЕРБ бламираха тогавашния министър Стефан Константинов заради опита му да въведе задължителна здравна карта и контрол над финансирането на нови болници.