Article_top

Борислав Кръстев

Естония от години се хвали с единствената система за електронно онлайн гласуване, използвана на всички избори. Но миналата година международен екип от независими експерти по компютърна сигурност и електронни избори публикува доклад, който посочва много ключови проблеми на естонската система. Те с лекота са пробили и проникнали в нея, в лабораторни условия, и то по метод, който не оставя никакви следи и може да се направи от разстояние. Управниците в Естония в голяма степен игнорираха доклада.

Във връзка с референдума тази есен от Клуб Z решихме да се свържем с екипа и да открием повече детайли по темата. Откликна Джейсън Киткат, компютърен специалист, наблюдавал десетки електронни избори, включително местния вот в Естония през 2013 г. Киткат е британец, бил е общински съветник на Зелените, работи като независим консултант. Преди години разработва един от първите свободни софтуери за електронно гласуване, после обаче се отказва.

***

- Г-н Киткат, през октомври българите ще гласуват на референдум за прилагане на електронното гласуване. Вие сте част от международен екип, който разучава избирателната система на единствената държава, която използва електронния вот за всички свои избори. Дори сте писал софтуер за електронно гласуване. Какво смятате? Така ли ще гласуваме в бъдещето?

Не и в близкото бъдеще. Електронното гласуване, особено през интернет, не е добра идея с технологията, която е възможна в момента. Защото едни обвързващи избори трябва да бъдат сигурни, тайни и потвърдими. Това са всички изисквания за едни свободни и честни избори според Съвета на Европа и ООН.

"Сигурни" означава, че резултатите не могат да се променят, че гласуващите и кандидатите могат да са сигурни, че гласовете се съхраняват правилно и се броят без намеса. "Тайни" означава, че никой не може да разбере как да речем аз съм гласувал. Това е за да се избегне купуването на гласове, злоупотребата, продажата на гласове и нападенията над хора, гласували „погрешно“.

Затова и много държави, като Великобритания, Германия, Ирландия, Холандия, Италия, Финлания са опитвали електронното гласуване, но са се отказали. 

Както показахме в Естония технологията създава реални рискове, че някой, разположен където и да е по света, може веднага и дистанционно да атакува вота и да го промени.

- Значи Естония не е постигнала тези три изисквания? Въпреки че управляващите упорито твърдят обратното?

Не, не са постигнали и трите. Първо, ние демонстрирахме, че електронното гласуване там не е сигурно. Второ, не е тайно, тъй като когато гласуваш от дома си или от офиса, други могат да видят какъв вот даваш, и трето, верификацията е много слаба, ако въобще я има. Невъзможно е за гласоподавателите да знаят какво става с гласа им, веднъж щом влезе в "черната кутия" на централната брояща система.

С хартиената система има различни техники (специална хартия, специални печати, номерирани бюлетини) които правят много трудно добавянето или променянето на гласове. Много хора наблюдават урните (кандидати, преса, НПО-та) и винаги можеш да преброиш отново хартията.

- Четох много подробния доклад на вашия екип. Но в някои отношения е технологично и академично предизвикателство. Бихте ли обяснили по-просто основните недостатъци на естонската система?

Повече можете да прочетете на сайта ни тук. Но нека обясня накратко...

1. Открихме, че начинът, по който се провеждат изборите и се използва системата, е крайно невнимателен и води до по-лоша сигурност от тази, която би могла да бъде.

2. Открихме слабости в системите, които биха ни позволили да ги излъжем така, че да се промени как някой е гласувал, без никой да забележи. Това означава, че можем да заобиколим сигурността, която те твърдят, че е гарантирана от електронните лични карти.

3. Открихме, че сървърите могат да бъдат компрометирани така, че да позволят нападател да повлияе на гласовете докато се запазват. Тоест, да контролира резултатите на изборите.

4. Има липса на прозрачност, което прави още по-трудно доверяването в системата. Тъй като онлайн гласуването е много сложно, е трудно да се разбере какво точно се случва. Как можем да сме сигурни, че хората не се опитват да манипулират резултата, когато не можем да видим какво се случва вътре в компютрите?

Трябва да се попитаме - каква е целта да се вкара онлайн гласуването? Скъпо е - и е допълнителен разход, защото не премахва старият метод, дори и в Естония. Така че струва повече, но във всяка държава, в която е прилагано, активността не се е покачила, но се е увеличил рискът от атаки и грешки.

- Естонската комисия, отговорна за онлайн гласуването, е обърнала внимание на вашия доклад само с едно писмо към в. "Гардиън", след като изводите ви бяха публикувани там, нали?

Също така се изказаха в естонските медии, отхвърляйки тезите ни. Президентът и премиерът също се опитаха да подронят авторитета ни с разнообразни лични атаки.

- Вие наистина ли сте независим екип от изследователи?

Да, нямаме никакви политически, бизнес или академични връзки в Естония.

- Тогава защо биха атакували позицията ви така? Дори да грешите, не е ли логично да изготвят контрадоклад, най-малкото за да успокоят притесненията на гражданите си?

Защото много хора от естонската политика и бюрокрация виждат е-гласуването като ключов елемент от е-Естонския бранд, който е важен за международни инвестиции и интереси. Много академици, политици и общественици посещават страната заради това и те не искат да го изгубят.

Не сме искали нещата да са така - ние искрено се възхищаваме на това, което Естония е постигнала, откакто е свободна, особено по отношение на е-здравето и е-правителството, но трябва да бъдат отворени към критики. С големите хакерски атаки към американското правителство, Джийп, Делта Еърлайнс, ТиДжи Макс видяхме, че да си открит е най-добрият начин да запушиш дупките и да подобриш нещата.

- Вие присъствахте като наблюдател на изборите в Естония през 2013 г. Кой беше най-яркият пример на нарушение на сигурността, който видяхте?

Да, бях там. Най-яркият пример е може би държането на ключова парола към сървърите (root паролата) на парче хартия, което хората и камерите можеха да видят, докато наблюдаваха проверката на системата.

- Какво може да направи човек с тази парола? Може ли просто да влезе в сървъра и да промени резултатите?

Потенциално, да. Те ще кажат, че има криптиране, но криптирането не е достатъчно. В някакъв момент гласовете се декриптират, и тогава възможностите (както показват нашите изследвания), стига да контролираш сървъра, са сериозни. Например, можеш да промениш как изглежда "бюлетината" на екрана, така че гласоподавателят да се излъже и да гласува за друга партия. Подобна атака може да промени резултатите от гласуването без да се докосне въобще до криптирането!

- Вие сте провеждали тестове на системата. Възможно ли е някои мерки за сигурност да се пазят в пълна тайна?

В някои изявления те твърдят, че има такива, но не споменават нищо конкретно. Това е известно като "сигурност чрез неизвестност", и не работи. Специалистите по сигурност по цял свят, включително криптографите, знаят, че една система трябва да е сигурна дори всички детайли за нея да са известни. Така че всеки може да види как изглежда ключалката на вратата ти - но не значи, че може да влезе вътре, все още му трябва правилният ключ или много специални умения на касоразбивач. Всички ключови алгоритми по безопасност на модерните системи са публични и въпреки това - сигурни.

- Въпреки всичко това Естонската комисия по онлайн гласуване твърди, че е провела 6 големи вота без никакви проблеми?

Но, разбира се - ако атаките са добри, няма да оставят никакви следи! Там е целият проблем. Лесно можеш да видиш как някой мъкне 1 милион бюлетини нанякъде - но не и 1 милион електронни бюлетини! А това е възможно да стане, както сме доказали.

- Често срещан аргумент - ако можем да пазаруваме спокойно онлайн, да плащаме големи суми и много рядко да имаме проблеми, защо онлайн гласуването да е по-различно?

Ако има проблем, можеш да си поискаш парите обратно. Банките не са тайни, нито анонимни. Има много измами, но системата позволява да си поискаш сумата обратно. Но не можеш да си върнеш вота обратно! След като някой е избран за президент, край! А истината е, че и банките имат големи проблеми с измамите, но не са длъжни да си публикуват данните за това.

- В България имаме друг проблем - за разлика от Естония, нашето електронно правителство от години е само на "първа копка". А тяхната система зависи много от смарт личните карти. Можем ли да направим онлайн гласуване без това?

Макар че нашият анализ успя да пробие естонските карти, те все пак са вероятно най-добрите електронни идентификационни документи в употреба. Преди 15 години, когато системата бе създадена, това беше добра технология. Според мен, не е възможно без подобна система да се направи каквото и да е електронно гласуване.

- Вие сте писали софтуер за електронно гласуване и предполагам, че имате опит и с други системи освен естонската. Кога в бъдещето ще има сигурна система за е-гласуване?

Една от причините, поради която се отказах да разработвам софтуера, е, че колкото и да съм умен, винаги ще има огромни рискове, а твърде много доверие отива в малка група хора, които да конфигурират системата и да поддържат сървърите. При хартиеното гласуване тази отговорност се разпределя сред много повече хора.

Брус Шнайер е един от топ-експертите в света по компютърна сигурност. Той казва, че ако интернет гласуването е възможно, ще стане първата сигурна мрежова апликация в историята на човечеството! Не смятам, че сегашната технология може да го постигне. Ще отнеме години, може би десетилетия.

 
Джейсън Киткат. Снимка Личен Архив

Естония от години се хвали с единствената система за електронно онлайн гласуване, използвана на всички избори. Но миналата година международен екип от независими експерти по компютърна сигурност и електронни избори публикува доклад, който посочва много ключови проблеми на естонската система. Те с лекота са пробили и проникнали в нея, в лабораторни условия, и то по метод, който не оставя никакви следи и може да се направи от разстояние. Управниците в Естония в голяма степен игнорираха доклада.

Във връзка с референдума тази есен от Клуб Z решихме да се свържем с екипа и да открием повече детайли по темата. Откликна Джейсън Киткат, компютърен специалист, наблюдавал десетки електронни избори, включително местния вот в Естония през 2013 г. Киткат е британец, бил е общински съветник на Зелените, работи като независим консултант. Преди години разработва един от първите свободни софтуери за електронно гласуване, после обаче се отказва.

***

- Г-н Киткат, през октомври българите ще гласуват на референдум за прилагане на електронното гласуване. Вие сте част от международен екип, който разучава избирателната система на единствената държава, която използва електронния вот за всички свои избори. Дори сте писал софтуер за електронно гласуване. Какво смятате? Така ли ще гласуваме в бъдещето?

Не и в близкото бъдеще. Електронното гласуване, особено през интернет, не е добра идея с технологията, която е възможна в момента. Защото едни обвързващи избори трябва да бъдат сигурни, тайни и потвърдими. Това са всички изисквания за едни свободни и честни избори според Съвета на Европа и ООН.

"Сигурни" означава, че резултатите не могат да се променят, че гласуващите и кандидатите могат да са сигурни, че гласовете се съхраняват правилно и се броят без намеса. "Тайни" означава, че никой не може да разбере как да речем аз съм гласувал. Това е за да се избегне купуването на гласове, злоупотребата, продажата на гласове и нападенията над хора, гласували „погрешно“.

Затова и много държави, като Великобритания, Германия, Ирландия, Холандия, Италия, Финлания са опитвали електронното гласуване, но са се отказали. 

Както показахме в Естония технологията създава реални рискове, че някой, разположен където и да е по света, може веднага и дистанционно да атакува вота и да го промени.

- Значи Естония не е постигнала тези три изисквания? Въпреки че управляващите упорито твърдят обратното?

Не, не са постигнали и трите. Първо, ние демонстрирахме, че електронното гласуване там не е сигурно. Второ, не е тайно, тъй като когато гласуваш от дома си или от офиса, други могат да видят какъв вот даваш, и трето, верификацията е много слаба, ако въобще я има. Невъзможно е за гласоподавателите да знаят какво става с гласа им, веднъж щом влезе в "черната кутия" на централната брояща система.

С хартиената система има различни техники (специална хартия, специални печати, номерирани бюлетини) които правят много трудно добавянето или променянето на гласове. Много хора наблюдават урните (кандидати, преса, НПО-та) и винаги можеш да преброиш отново хартията.

- Четох много подробния доклад на вашия екип. Но в някои отношения е технологично и академично предизвикателство. Бихте ли обяснили по-просто основните недостатъци на естонската система?

Повече можете да прочетете на сайта ни тук. Но нека обясня накратко...

1. Открихме, че начинът, по който се провеждат изборите и се използва системата, е крайно невнимателен и води до по-лоша сигурност от тази, която би могла да бъде.

2. Открихме слабости в системите, които биха ни позволили да ги излъжем така, че да се промени как някой е гласувал, без никой да забележи. Това означава, че можем да заобиколим сигурността, която те твърдят, че е гарантирана от електронните лични карти.

3. Открихме, че сървърите могат да бъдат компрометирани така, че да позволят нападател да повлияе на гласовете докато се запазват. Тоест, да контролира резултатите на изборите.

4. Има липса на прозрачност, което прави още по-трудно доверяването в системата. Тъй като онлайн гласуването е много сложно, е трудно да се разбере какво точно се случва. Как можем да сме сигурни, че хората не се опитват да манипулират резултата, когато не можем да видим какво се случва вътре в компютрите?

Трябва да се попитаме - каква е целта да се вкара онлайн гласуването? Скъпо е - и е допълнителен разход, защото не премахва старият метод, дори и в Естония. Така че струва повече, но във всяка държава, в която е прилагано, активността не се е покачила, но се е увеличил рискът от атаки и грешки.

- Естонската комисия, отговорна за онлайн гласуването, е обърнала внимание на вашия доклад само с едно писмо към в. "Гардиън", след като изводите ви бяха публикувани там, нали?

Също така се изказаха в естонските медии, отхвърляйки тезите ни. Президентът и премиерът също се опитаха да подронят авторитета ни с разнообразни лични атаки.

- Вие наистина ли сте независим екип от изследователи?

Да, нямаме никакви политически, бизнес или академични връзки в Естония.

- Тогава защо биха атакували позицията ви така? Дори да грешите, не е ли логично да изготвят контрадоклад, най-малкото за да успокоят притесненията на гражданите си?

Защото много хора от естонската политика и бюрокрация виждат е-гласуването като ключов елемент от е-Естонския бранд, който е важен за международни инвестиции и интереси. Много академици, политици и общественици посещават страната заради това и те не искат да го изгубят.

Не сме искали нещата да са така - ние искрено се възхищаваме на това, което Естония е постигнала, откакто е свободна, особено по отношение на е-здравето и е-правителството, но трябва да бъдат отворени към критики. С големите хакерски атаки към американското правителство, Джийп, Делта Еърлайнс, ТиДжи Макс видяхме, че да си открит е най-добрият начин да запушиш дупките и да подобриш нещата.

- Вие присъствахте като наблюдател на изборите в Естония през 2013 г. Кой беше най-яркият пример на нарушение на сигурността, който видяхте?

Да, бях там. Най-яркият пример е може би държането на ключова парола към сървърите (root паролата) на парче хартия, което хората и камерите можеха да видят, докато наблюдаваха проверката на системата.

- Какво може да направи човек с тази парола? Може ли просто да влезе в сървъра и да промени резултатите?

Потенциално, да. Те ще кажат, че има криптиране, но криптирането не е достатъчно. В някакъв момент гласовете се декриптират, и тогава възможностите (както показват нашите изследвания), стига да контролираш сървъра, са сериозни. Например, можеш да промениш как изглежда "бюлетината" на екрана, така че гласоподавателят да се излъже и да гласува за друга партия. Подобна атака може да промени резултатите от гласуването без да се докосне въобще до криптирането!

- Вие сте провеждали тестове на системата. Възможно ли е някои мерки за сигурност да се пазят в пълна тайна?

В някои изявления те твърдят, че има такива, но не споменават нищо конкретно. Това е известно като "сигурност чрез неизвестност", и не работи. Специалистите по сигурност по цял свят, включително криптографите, знаят, че една система трябва да е сигурна дори всички детайли за нея да са известни. Така че всеки може да види как изглежда ключалката на вратата ти - но не значи, че може да влезе вътре, все още му трябва правилният ключ или много специални умения на касоразбивач. Всички ключови алгоритми по безопасност на модерните системи са публични и въпреки това - сигурни.

- Въпреки всичко това Естонската комисия по онлайн гласуване твърди, че е провела 6 големи вота без никакви проблеми?

Но, разбира се - ако атаките са добри, няма да оставят никакви следи! Там е целият проблем. Лесно можеш да видиш как някой мъкне 1 милион бюлетини нанякъде - но не и 1 милион електронни бюлетини! А това е възможно да стане, както сме доказали.

- Често срещан аргумент - ако можем да пазаруваме спокойно онлайн, да плащаме големи суми и много рядко да имаме проблеми, защо онлайн гласуването да е по-различно?

Ако има проблем, можеш да си поискаш парите обратно. Банките не са тайни, нито анонимни. Има много измами, но системата позволява да си поискаш сумата обратно. Но не можеш да си върнеш вота обратно! След като някой е избран за президент, край! А истината е, че и банките имат големи проблеми с измамите, но не са длъжни да си публикуват данните за това.

- В България имаме друг проблем - за разлика от Естония, нашето електронно правителство от години е само на "първа копка". А тяхната система зависи много от смарт личните карти. Можем ли да направим онлайн гласуване без това?

Макар че нашият анализ успя да пробие естонските карти, те все пак са вероятно най-добрите електронни идентификационни документи в употреба. Преди 15 години, когато системата бе създадена, това беше добра технология. Според мен, не е възможно без подобна система да се направи каквото и да е електронно гласуване.

- Вие сте писали софтуер за електронно гласуване и предполагам, че имате опит и с други системи освен естонската. Кога в бъдещето ще има сигурна система за е-гласуване?

Една от причините, поради която се отказах да разработвам софтуера, е, че колкото и да съм умен, винаги ще има огромни рискове, а твърде много доверие отива в малка група хора, които да конфигурират системата и да поддържат сървърите. При хартиеното гласуване тази отговорност се разпределя сред много повече хора.

Брус Шнайер е един от топ-експертите в света по компютърна сигурност. Той казва, че ако интернет гласуването е възможно, ще стане първата сигурна мрежова апликация в историята на човечеството! Не смятам, че сегашната технология може да го постигне. Ще отнеме години, може би десетилетия.

Коментари

Анонимен's picture
Анонимен

мони

А електронното банкиране- Трилиони хвърчат от единия край на света до другия!? Не съм чул ,някоя банка да е фалирала, като си е направила хардуера е софтуера!
Анонимен's picture
Анонимен

Айляк

Опитваш се да напишеш нещо или? Щото единствено показваш колко си бос! Полуграмотен си, опитай се да прочетеш и осмислиш това, което сам си написал!
Анонимен's picture
Анонимен

Електронното банкиране по дефиниция не е анонимно.
дебелян пеевский's picture
дебелян пеевский
дебелян пеевский

дебелян пеевский

Добро утро. Както съм казвал и друг път, еуфорията на българските граждани се дължи единствено на дивата неграмотност, непознаването на проблемите на електронното гласуване и пълен съзнателен отказ от мислене. Първият коментар е ярък пример за съчетание на трите.
Анонимен's picture
Анонимен

откриватели

Браво открихте планетата Земя. И нардецата им е ясно че нищо електронно не е сигурно. Но именно затова е сладко. Хем резултатите са валидни, хем не е сигулно че са такива. И понеже не може да се докаже по елементарен начин измамата се твърди че няма такава. Нашата дума срещу вашето твърдение. Ние печелим. А вие си лайте...
Анонимен's picture
Анонимен

и още

А иначе в Русия нямало демокрация и Путин бил вечен управник. Да, ама той постави камери с онлайн предаване от всяка избирателна секция. Лично имах възможността да наблюдавам към 50 камери. Работеха и по време на гласуването и по време на броенето. Даже и демократична Америка можеше да наблюдава.
Анонимен's picture
Анонимен

бойковщина

За да не ги хванат пак с бюлетини сега минаха на варианта електронно гласуване. Чисто и просто точно като Изкъпания.
Анонимен's picture
Анонимен

лупи

Не мога да вярвам на човек с името Киткат. Второ, там имат ли купени мангали и други малцинства,които са роби на една партия? При всички случаи у нас електронното гласуване ще е по-реално от това с бюлетините.
дебелян пеевский's picture
дебелян пеевский
дебелян пеевский

дебелян пеевский

Еми да, всички видяхме на руските камери как се прави "вброс" (хвърляне на цели пачки бюлетини) от путинци. Затова вече няма да има камери, вместо това просто забраняват на опозицията да регистрира кандидати :)
Анонимен's picture
Анонимен

Баба Вуна

http://www.ted.com/talks/david_bismark_e_voting_without_fraud
С малко комбиниране и побългаряване + електронна лична карта ;)
Анонимен's picture
Анонимен

Абеееее .... тоя да ходи да яде сладкиши!

DogWoman

Това е само една гледна точка и, честно казано, не звучи чак толкова впечатляващо като експерт.
Анонимен's picture
Анонимен

дебелян пеевский

добре, че вие герберастите от всичко разбирате.

b.krustev

https://estoniaevoting.org/team/ - става дума за 7 души от различни държави и с различен бекграунд.

DogWoman

Видях това. Видях също статията на Гардиън по темата, както и коментарите под нея. Става ясно, че този "екип от експерти" публикува част от предварителните си проучвания само дни преди провеждането на евроизборите в Естония, причинявайки огромен скандал и вдигайки мизата на естонската "просъветска" партия... Честно казано, намирам реакцията на естонската ЦИК (ако правилно се ориентирам) доста смислена. Мисля, че поставена пред избор, бих се доверила на хората, които от 2002 правят електронни избори и се учат непрекъснато. http://vvk.ee/valimiste-korraldamine/vvk-uudised/vabariigi-valimiskomisjoni-vastulause-the-guardianis-ilmunud-artiklile/
Анонимен's picture
Анонимен

Специалист по ИТ

Електронно гласуване по Интернет може да се направи сигурно! Всеки участник в такова гласуване трябва да има собствен АйПи адрес и в него да има вход за антрополологичен индентификатор (пръстов отпечатък). Тогава купуващите гласове, по брой трябва почти да дублират купуваните, което е невъзможно! Ако се използва защитена база-данни (ОРАКЪЛ например), никаква манипулация не може да се осъществи. Алгоритъмът на цялата програма трябва да е публичен и да може да се тества от всеки желаещ!

b.krustev

Извинете, господине, но тъй като сте специалист, може би трябва да прочетете и оригиналния доклад, към който съм дал линк. И по-внимателно интервюто.
Анонимен's picture
Анонимен

агора

Аз съм за пряката демокрация-събират ни на площада на Каспичан и вдигаме табелка!
Анонимен's picture
Анонимен

ще бъде масов мор
Анонимен's picture
Анонимен

Айляк

Колко е независим някакъв си Китката и екипа му, толкова са верни и изнесените данни! Хубаво е обаче, че имаме "прогресираща журналистика", която се опитва да ни "отвори" очите, един вид преживяла катарзис, до преди малко целувала задници и възхвалявала шутове бездарни, сега ни размахва укорително и назидателно кривото си пръстче! Ай сиктир бе, Кръстев и подобни!

b.krustev

Не разбирам къде ви е драмата... Екипът очевадно няма нищо общо с Естония. Личи им по биографиите. А аз просто съм намерил човек и съм му задал въпроси. Не съм му писал отговорите, нито съм на 100% убеден в аргументите му.

Но смятам, че като се оспорва един аргумент, това не се прави с лични нападки, ad hominem, а с конкретни контрааргументи.
Анонимен's picture
Анонимен

Viki

При стандартното гласуване има ДОКАЗАНА манипулация /дилъри с тефтери с гласове,организиране на цели махали, заводи/. Прав е мони - щом може електронното банкиране да е безопасно, може и гласуването. А това как ще гласуваш така, че никой да не види на монитора или да бъдеш принуден е и лична отговорност и важи и за стандартното. Но българите в чужбина, които са най големият ни инвеститор, на практика са лишени от право на глас /гласуват малък процент/.
Анонимен's picture
Анонимен

мони

ДпС си купува 100 000 на избори, и всички роми в чужбина! Другите дилъри-дудука, ковашки и знайни и незнайни-още толкова.
При електронното гласуване няма 25 000 българи в Лондон да висят на опашка до 22 часа и накрая-гласували 10 %. ////Още 1 500 000 българи, опознали истинската демокрация имат шанса да победят мафията!
Анонимен's picture
Анонимен

Първо, като българи ние веднага ще потърсим (и намерим) начина да опорочим всичко, независимо дали е обикновено гласуване, електронно гласуване, банков автомат или обикновен таксиметър. Второ, много страни имат прекрасно функционирашо дистанционно гласуване по пощата, без Айпита, без да ми сканират отпечатъци на пръстите и т.н. Но това е в страни като Германия, където първата грижа не е как да излъжеш. Или, както рекъл бай Ганю с възхищение, тарикат момче, всинца ни преметна!
Анонимен's picture
Анонимен

аре

Ами "сигурната хартия" като отиде в РИК и ЦИК и влезе в компютрите, кои ги пази резултатите!Някои съдилища се опитаха да отсъдят казуси с ръчно броене на чувалите/ония дето ги мъкнат където се сетиш!

b.krustev

Да отбележа, че г-н Киткат говори от гледната точка на човек, роден във Великобритания...
Анонимен's picture
Анонимен

Тъй де, ама господинът с име на храна за котки се произнася за Естония. А Вие сте го вкарали в домовете ни в Бъ7гария.

b.krustev

Аз съм го интервюирал за медията, в която работя. Не разбирам името на господина (което има доста по-интересен произход, ако си направите труда да се поразровите) какво общо има с тезата, която защитава, и изследванията, които е правил заедно с колегите си.

Забележката ми, че е англичанин, е спрямо това, че в други държави никой не би си позволил голяма част от селяниите, които стават тук. Защото ще има много хора, които да гледат.
дебелян пеевский's picture
дебелян пеевский
дебелян пеевский

дебелян пеевский

Ако някой си въобразява, че при електронно гласуване от чужбина ще се увеличат гласовете срещу ДПС, той не си е направил труда да погледне резултатите от досегашните гласувания. В момента положението е следното: гласуват 1/3 от депесе и 1% от българите. След електронното ще стане 100% от дпс и 3% българи. А "специалиста" от IT е толкова "специалист", колкото аз съм красив и слаб.
Анонимен's picture
Анонимен

Блъсков, ти ли си бе!? Знаем ,че си простак и тук обиждаш непознати, ама се изказваш от последна инстанция.

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията

Анкета

Къде ще почивате през лятото?