Години преди да стане един от най-търсените актьори в киното, Том Ханкс е гимназист, който търси щастливия случай, за да попадне пред камерата. Като доказателство за онези дни е останало писмо, което той изпраща до режисьора, носител на Оскар, Джордж Рой Хил, разказва ABC.

Находката се намира в Библиотеката „Маргарет Херик” към Американската филмова академия в Бевърли Хилс. Писмото е написано, когато Ханкс е едва на 18 и току-що е гледал филма „Ужилването”.

След като възхвалява лентата, която донася Оскар на Джордж Рой Хил за най-добър режисьор, Ханкс без заобиколки му предлага да го ангажира в следващия си филм:

„Сега е моментът да ме откриеш. Знам, че ще се попиташ: Кое е пък това момче? И мога да разбера скептицизма ти. Аз съм никой.

Никой извън гимназията „Скайлайн” не е чувал за мен…, видът ми не е ослепителен. Не съм като гръцки бог и не мога да си пусна мустаци, но вярвам, че щом хората плащат, за да видят някои филми…, ще платят, за да видят и мен.“

Избери или едното, или другото

Дръзкият хлапак предлага две възможности на режисьора за запознанство:

„Можем да го направим по начина, по който е открита Лана Търнър – ще седя в едно кафене пред чаша със сода, ти ще влезеш и ще си дадеш сметка, че… съм звезда.

Или ще подходим другояче: Идвам в офиса ти един ден и искам работа. За да се отървеш от мен, ти ми даваш някаква роля в следващия си филм. По време на снимките изпълнителят на главната роля чупи крак в декорите и тъй като трябва да спазиш сроковете за снимките, ти случайно ме избираш да продължа ролята и… ставам звезда.”

Преуспелият днес актьор изразява съвсем ясно – не желае да бъде „холивудска звезда, атакувана от красиви момичета, а успяло американско момче, което кара порше и може да се обърне към Робърт Редфорд с „Боб“.

Площад Славейков.