Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов са изпратили жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу отказа на новия управител на БНБ Димитър Радев да обяви заплатите на своя предшественик Иван Искров и на подуправителите в предишния им мандат.

Преди седмица БНБ съобщи, че управителят ще получава 15 368 лв., подуправителите - по 13 173 лв., а останалите членове на управителния съвет - 4391 лева месечно

"Имаме съмнението, че предишният управителен съвет е получавал доста повече от сегашния“, каза Мартин Димитров в студиото на Нова телевизия.

Депутатите изпратиха в средата на юли писмо до Димитър Радев по реда на Закона за достъп до обществена информация, с което поискаха да бъдат огласени заплатите на Искров и подуправителите в предишния мандат. Получиха отказ. Това наложи да стигнат и до ВАС.

Няма как една и съща информация веднъж да е тайна, друг път да не е тайна“, обясни Димитров.

Реформаторите са внесли и законопроект за таван на заплатите на регулаторите. Те предлагат управителят на БНБ да получава 95% от заплатата на председателя на Народното събрание, което е доста по-малко от настоящата заплата.

Всичко започна от изказване на Велизар Енчев в парламента, че Иван Искров получавал по 45 хиляди месечно. В средата на юли Реформаторите внесоха искане към Димитър Радев за достъп до информацията за заплатите и премиите, които бившия шеф на БНБ и неговите заместници са получавани, какво и за методиката, по която се определят заплатите на ръководството в институцията.

На 30 юли Димитър Радев изпраща отговор на искането на Петър Славов и Мартин Димитров, с което им оказва информация за възнаграждението на своя предшественик с мотива, че „същите представляват лични данни, както и поради това, че за посочения от Вас период исканата от Вас информация е била класифицирана като служебна тайна.“

Наскоро и независимият депутат Велизар Енчев се оплака, че Димитър Радев е отказал със същите мотиви на негово искане за разкриване на информацията за заплатите на екипа на Искров.