Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида – Доналд Тръмп е не само страшно успешен бизнесмен, но има невероятен талант да прави телевизионни спектакли на живо. Това е в едно изречение първият дебат в Охайо на 11-те претенденти за президентската номинация на Републиканската партия. Кой е Тръмп? Милиардер, звезда на предаването „Стажантът“, което вдигна зрителския рейтинг на Ен Би Си, предприемач, трупащ пари от голф и бизнес с недвижими имоти, пасажер в златни ескалатори. Доналд е човек, който не се нуждае от представяне. Той е на върха на одобрението сред симпатизантите на Голямата стара партия (на слона) и води 11 пункта Джеб Буш. Тръмп знае как да се бори, но твърди, че не започва пръв. Отвръща на удара с два и знае хватки, които много често изпращат съперниците му в туш.

На арената заедно с Доналд бяха Джеб Буш, брат на бившия президент Джордж Буш и бивш губернатор на Флорида, Скот Уокър, губернатор на Усиконсин, Майк Хъкаби, някогашен проповедник и телевизионен водещ във „Фокс нюз“, Марко Рубио, сенатор от Флорида и син на емигранти от Куба, Бен Карсън, блестящ чернокож неврохирург, който се прочу с успешно разделяне на сраснати близнаци, Тед Круз, сенатор от Тексас, бивш чиновник във Върховния съд, канадски американец, който имитира гласа на актьора, дублиращ централния анимационен герой от „Семейство Симпсън“. За неог може да се каже още, че е фен на огнестрелните оръжия и на бекона. Без оглед на класацията после е Ранд Пол, сенатор от Кентъки, очен лекар и син на бившия кандидат за президент Рон Пол, който е приеман за някакъв сорт либертарианец, който мрази до смърт гребените заради палавата си къдрава коса. На сцената с възкачи и Крис Кристи, губернатор на Ню Джърси, бивш съдия и герой на много видео спектакли в „Ю туб“. Кристи има специална причина да мрази Тръмп, защото му открадна стратегическата идея „казвай нещата, такива, каквито са“. Но какво да се прави в политиката трудно се защитават патенти. Накрая е Джон Касик, губернатор на Охайо, щатът домакин на дебатите и близък приятел със звездата от „Ю-2“ Боно. През 2000-та година Касик бе нокаутиран от Джордж Буш-младши в битката за номинацията на Републикaнската партия.

От словесните атаки на кандидатите, от които никой не се казваше, Доналд Тръмп, произтече това, което най-малко бе желано от шефовете на Републиканската партия. Вместо да се концентрират върху собствените си платформи за президентските избори догодина, те се втурнаха да обстрелват Тръмп, който само това чакаше. „Бях предизвикан от толкова много хора, че не ми остана време за политическа коректност“, заяви милиардерът.

Една от телевизионните водещи „Фокс нюз“ Меган Кели се опита да го натика в ъгъла с въпроса: „Наричате жените, които не харесвате, тлъсти прасета, кучки, мърлячки и отвратителни животни“. Тръмп лаконично отвърна: „Това важи единствено за Роузи О'Донъл“. (Комедийна актриса, за която се знае, че е лесбийка и която наскоро купи луксозния имот на друга лесбийка – Мартина Навратилова на флоридския остров Кейси Ки,( който е на половин час път от дома ми). Да, Доналд и аз смятам, че не си прав, защото наскоро стоях на една опашка в супермаркета с Роузи и не забелязах по нея никакви животински признаци.

Другият водещ Крис Уолъс атакува Тръмп заради злъчните му нападки срещу емигрантите от Мексико. Той призова Доналд да подкрепи с доказателства твърдението си, че мексиканските власти прехвърлят през границата криминални престъпници. Отговорът на атакувания бе тирада в подкрепа на идеята за изграждане на непреодолима стена по границата с южния съсед на САЩ.

Изненади в Охайо нямаше. Стана това, което трябваше да стане (Конфуции почти винаги е прав). Доналд Тръмп потвърди най-кошмарните сънища на стратезите от Голямата стара партия.

Ако въпреки най-високия си рейтинг Тръмп – той има подкрепата на 57 на сто от гласуващите републиканци – не спечели номинацията за президентските избори, той може да продължи битката като независим кандидат. Нека припомним, че подобен сценарии вече се разигра през 1992 г. Тогава тексаският милиардер Рос Перо разцепи гласовете на избирателите от дясно, което подари победата на Бил Клинтън срещу Джордж Буш-старши. Пресата в САЩ не обича хора като Доналд Тръмп, защото той има консервативни възгледи и е достатъчно богат, за да си плати медийно време в телевизиите, което може да го направи още по-популярен. Болшинството от медиите се опитва да го представи като богат палячо, който се различа на политическата арена. Не така смята сериозният автор на 20 документални книги за Сикрет сървиз, ЦРУ и ФБР Роналд Кеслър. През 2006 г той написа забележителна статия за магната,озаглавена „Истинският Доналд Тръмп“. „Доналд може да бъде истински възмутителен, но по един невероятен начин, който привлича вниманието върху него. Тази личност продава лицензираните си продукти и имоти. Знаете, че Доналд никога не е бил плах, когато трябва да рекламира колко великолепни са сградите и голф клубовете му“. Насаме Тръмп е „най-внимателният, най-преданият човек“, цитира Кеслър изповедта на вице-президентката на компанията ма милардера Норма Фордерер. Тези му качества са едно нещата, които са осигурили успеха на бизнеса му. „Лимузината е неговият офис. Норма е работила за Тръмп цели 30 години и го познава истински. В него живеят двама души – възмутителният Доналд, който по този начин привлича вниманието и другият, който е истинският Доналд, който веднъж се изповяда, че Републиканската партия не трябва да вижда проблемите с емигрантите като единствено черно-бели. Преди 9 години Кеслър предрече: „Ако той отиде на избори, ще знае как да привлече хората, които гласуват. „Когато Доналд отвори първият си голф клуб в Палм Бийч, той изискваше в него да бъдат приемани евреи и чернокожи, въпреки, че до ден днешен клубовете там дискриминират евреите и афроамерканците“, разкрива Кеслер.

Как ще се развие надпреварата в битката за номинацията от дясно на кандидат за президентските избори през 2016 г е още много рано да се каже. Във всички случаи, независимо дали това ще бъде официално признато от Републиканската партия, тя е изправена пред сложен избор. Да заложи на ярък кандидат, който има шансове да влезе в Белия дом, или да следва пътя на политическата традиция, да заложи лоялен неудачник и да загуби изборите.