Два европейски кораба, отплавали на хуманитарна мисия, спасиха 613 африканци, тръгнали към Европа с рибарски съд от Либия, предаде АФП.

"Завършихме нашата най-опасна и най-сложна спасителна операция", обявиха в туитър "Лекари без граници" и малтийската организация "Моас".

От април те водят такива операции от април край бреговете на Либия. Сред спасените има много жени и деца.

Ситуацията била като в истински филм на ужасите. Поради претоварване на спасителните кораби екипажите трябвало да убеждават бежанците, които умеят да плуват, да скочат във водата. Там били спуснати дълги надуваеми спасителни пояси, за които да се държат.

Имигрантите идвали от Сирия, Еритрея, Бангладеш и много други страни.

 "Те са преживели войни и други изпитания. Сред тях има учители по история, обущари, студенти. Оцелели са от много неща, преди да рискуват живота си в открито море. А пътешествието не свършва тук - в Европа ги чакат нови предизвикателства", разказа в туитър присъствалият на спасителната операция американски журналист Кристофър Милър.

Бреговата охрана на Италия съобщи и за спасяването на всички 381 бежанци от друга лодка, потънала на 50 километра от бреговете на Либия.

Продължава издирването на евентуални оцелели или на телата на жертви след корабокрушението край Либия, при което изчезнаха над 200 души. Повече от 360 оцелели пристигнаха късно вчера в Палермо - столицата на италианския остров Сицилия. Повечето от тях са сирийци.