Народ, жега, баби, нарамили тъпани и розовобузи германци, изглеждащи леко странно в български ризи с шевици... В горещата събота - втория ден на фолклорния събор в Копривщица, кажи речи цял свят се изсипа в китното възрожденско градче.

7 сцени в гората над Копривщица предизвикаха хиляди участници от цялата страна за 50-годишнината на събитието. А феновете...

... Горната снимка е повече от красноречива, без да показваме паркингите с хиляди коли.

Някои почитатели на българското творчество разбира се бяха по-именити от другите.

Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита - макар и все още в траур заради свидната загуба в семейството, се разходиха сред обикновените люде и поздравяваха любезно всеки, който ги разпознае.

Други като Панайот Панайотов се бяха придвижили по-съвсем рзличен начин. Той е дошъл само заради събора в този вид и с това превозно средство от... Ямбол. Обърнете внимание, че превозното средство дори няма скорости, т.е. - доста по-трудно е за каране.

Копривщица е странно място, където се убеждаваш, че не всичко е изгубено. Тук хорта пеят и по масите на заведенията, след като официалната част е свършила, "участието" минало и всъщност никой не ги кара.

Къде можеш да видиш 60 и кусур годишна жена, която носи тъпана на над 70-годишния бай Гоцо по баира към местността Войводенец, където са сцените. Баш майсторът на деветте осми носи само кияка... Блъска тъпана от 13-годишен, значи смятайте сами. Конкретно те са от Гълъбово, Старозагорско, но има от Монтана и Видин до Странджа и Каварна - цяла България сякаш е тук.

Освен че се продават гайди и тъпани, всъщност всичко българско и родно, за което може да се сетите, се продава.

Лек кич за 30 лв.

И КОЙ е тук.

Насред гората на върха на света жълтото се харчи.

За чужденците най-вълнуващи са българските занаяти, които добре опаковани и преведени, най-после говорят, че може и да имаме нормален туризъм. Някой ден.

Въобще положението е BASHTINA KASHTA.