България има нужда от национална консолидация. Геополитическият избор на София е ясен, не се нуждае от препотвърждаване, а от пълноценно реализиране. Бежанският натиск върху страната ни е допълнителен аргумент за влизането ни в Шенген. Ирина Бокова е официалната ни кандидатура за генерален секретар на ООН, заявява в интервю за БГНЕС външният министър Даниел Митов.

През целия преход политиците използваха всяка една тема, която ежедневието им подхвърляше, за да се хванат "гуша за гуша". Тези вътрешно-политически колизии отслабваха страната, тя буксуваше на едно място, докато другите даваха мигач и ни задминаваха. Затова са ни необходими национална консолидация, консенсус и кауза. Народ без кауза е като къща от карти. Видимо стои на едно място, но при най-лекия повей всичко тръгва в различна посока. А посоката, заради която трябва да натиснем педала, е ясна: силна икономика и работещ закон за всички. Евроатлантическата писта е тази, по която трябва да караме, за да го постигнем. И именно българските дипломати са тези пилоти, ако ми позволите да продължа метафората, които са най-подготвени, за да финишираме достойно в лоното на демокрацията. А самата демокрация не е въпрос на дебат, а причина за конкретни резултати – жизнен стандарт и сигурност за нашите сънародници, споделя дипломат номер 1.

Според него трябва да акцентираме върху това, което ни обединява, а не да губим енергия в чертаенето на нови разделителни линии.

Трябва да престанем да делим и да започнем да умножаваме: демокрацията, доходите, самочувствието си. Такъв е случаят и с Украйна – това че българският народ има своите културни и исторически симпатии към руския такъв, не означава, че нашите сънародници одобряват политиката на Кремъл в Украйна. Защото българският народ е миролюбив народ и трудно ще приеме подобна милитаристична активност. Именно това е една от многото ценности на принадлежността към ЕС и НАТО. Членството в тези организации възпрепятства военните решения на въпроси, които могат да се решат политически. В този смисъл, да, България винаги ще бъде на страната на мира, а преведено политически – на страната на ЕС и НАТО. Затова ни е необходимо не толкова препотвърждаване на геополитическия избор на страната ни, доколкото той е ясен, а по-скоро пълноценното му реализиране, убеден е Митов.

Министърът на външните работи коментира, че на Балканите се срещат алтернативни геополитически интереси.

Това не е ново за този географски район. Но този път отличителното е, че държавите от региона са амбицирани да вложат необходимите усилия – реализирането на редица реформи, за да се адаптират към евроатлантическата перспектива. Мисля, че това е стратегически коректен извод включително за Република Македония и Гърция, въпреки очевидните опити на трети страни да влияят на техните вътрешно-политически решения. Знак в правилната посока, който идва от тези две държави, е както постигнатото политическо споразумение на 15-ти юли между основните политически партии от Скопие, така и готовността на Атина да започне да изпълнява ангажиментите си пред Еврокомисията, свързани с постепенното погасяване на задлъжнялостта на страната и провеждането на съответните реформи. Ние съчувстваме на затрудненията, които нашите съседи срещат. Гърция обаче винаги ни е подкрепяла дори когато ние сме имали финансови затруднения. България не е забравила това. Затова се надяваме максимално бързо Гърция да постигне окончателно споразумение с кредиторите си и да продължи своя евро-атлантически път. В интерес на България е страната ни да има стабилна регионална среда, казва той.

Накрая Даниел Митов изтъква, че Ирина Бокова е официалната кандидатура на България за генерален секретар на ООН и тя ще бъде подкрепяна от София. За целта Външно изпълнява залегналите приоритети по предварително изготвения план за кампанията й.